Hey, hallo daar!

Heb je er ook zo’n behoefte aan? Aan vonkjes, vergezichten en verandering van spijs? We feel you. Het jaar begon in een, gevoelsmatig eindeloze, dichte mist en met een stortvloed aan verontrustend nieuws.

Met alle tumult in de wereld, ver weg en dichtbij huis, schijnen we graag ons licht op al het moois en goeds dat om ons heen gebeurt. Want echt, ze zijn er in overvloed: de mensen, bedrijven en collectieven die de krachten bundelen. Die heel bewust kiezen voor positieve impact op de lange termijn. Niet voor hun eigen gewin maar omdat we er collectief op vooruitgaan. Het zijn precíes deze kathedraalbouwers en frisse geesten waar wij vol energie een podium voor creëren. Omdat ze het verdienen en omdat het inspireert de zaak door een broodnodige transitiebril te bekijken.

Deze nieuwsbrief biedt een welverdiende pauze van ‘drill baby, drill’, tech miljardairs en geopolitieke spanningen. Beloofd!

Stichting bBlyde | Update uit Rwanda

Een paar jaar geleden ontmoetten we Dieudonné Gakire in Amsterdam. Hij vertelde over zijn grote droom: na zijn studie in Nederland wilde hij terugkeren naar Rwanda om iets te betekenen voor zijn geboortedorp Dusego, waar de kansen voor jongeren beperkt zijn. Zijn gedrevenheid en visie raakten ons, en we besloten hem vanuit onze stichting bBlyde te steunen – niet in de vorm van een donatie, maar op een gelijkwaardige manier, met een basissalaris. Zo kan hij zijn impact vergroten zonder afhankelijk te zijn van losse giften. Ruim een jaar geleden reisde Lorette (mede-oprichter van Blyde Benelux) naar Rwanda om Dieudonné’s plannen met eigen ogen te zien. Op een kale vlakte liet hij zien waar The Empowerment Hub zou verrijzen – een plek waar jongeren toegang krijgen tot ICT, onderwijs en begeleiding, en waar gelijkwaardigheid en ondernemerschap centraal staan. Nu, ruim een jaar later, staat er een bruisende ontmoetingsplek, gebouwd door een jong en bevlogen team uit de lokale gemeenschap.

We trekken hierin samen op met Net4Kids, een kinderhulporganisatie met een schat aan ervaring en bewezen impact. Zij koppelen organisaties zoals de onze aan passende kinderhulpprojecten en helpen mee om structurele verandering te realiseren. Bekijk hier een videoverslag van Net4Kids, zij brachten zojuist een bezoek aan Dieudonne en The Empowerment hub.

Dieudonné for president! 🙂 P.S. Toen Dieudonné werd gevraagd wat hij zou doen als hij écht president zou zijn, antwoordde hij: “I’d focus on two things: Unity & Development.” Halleluja! 🙌🏽 Foto’s: Hugo Lingeman

Nationaal Burgerberaad Klimaat | nu is het aan ons

Over positieve vonkjes gesproken: we hebben even geduld moeten hebben maar het allereerste nationale burgerberaad van Nederland ging in januari van start. Op verzoek van het kabinet en de Tweede Kamer gaan 175 willekeurig gelote Nederlanders de komende maanden aanbevelingen doen voor effectief klimaatbeleid. Andere landen gingen ons al voor in deze bewezen vorm van burgerparticipatie: van Ierland tot Frankrijk en van Spanje tot Polen; talloze landen organiseerden nationale burgerberaden over klimaat. Lees meer over het Nationaal Burgerberaad Klimaat in dit artikel van Eva Rovers op De Correspondent, volg de ontwikkelingen via deze website en schrijf je daar in voor de nieuwsbrief. Illustratie: Elise Vandeplancke (voor De Correspondent)

Nieuwe samenwerkingen | krachten bundelen, impact vergroten

In vogelvlucht geven we een kijkje achter de schermen van Blyde Benelux met updates over nieuwe samenwerkingen en dingen waar we blij van worden.

De Buurt | een positieve onderstroom
Nadat we vorige zomer al De Buurtcamping onder de aandacht brachten in de landelijke media, omarmen we de buurt dit jaar nóg meer! Blyde helpt Stichting De Buurt met de marketingstrategie, partnercommunicatie, content en pr. Onder de vlag van De Buurt vallen de initiatieven De Buurtcamping, Buurtbankjes en Zwaaisteen, die allemaal bijdragen aan meer betrokken buurten. Buurten waar we elkaar groeten, kennen en helpen. Want júist in deze tijd hebben we een positieve onderstroom nodig. Eentje die zorgt voor meer verbinding, zodat we op elkaar kunnen bouwen. Foto: De Buurtcamping

The Flower Farm | lang leve het regenwoud!
Je wist waarschijnlijk al wel dat palmolie in meer dan de helft van de producten in de supermarkt zit. Van (misschien wel je favoriete) chips tot – jawel – cosmetica. Een zorgelijke ontwikkeling is dat 85% van de palmolie op een niet-duurzame manier geproduceerd wordt, terwijl de vraag naar palmolie maar blijft groeien. En dat is vooral heel slecht nieuws voor kostbaar tropisch regenwoud, orang-oetans en ontelbare dier- en plantensoorten. Gelukkig maakt The Flower Farm zich hard voor het behoud van het tropisch regenwoud door alleen met ontbossingsvrije ingrediënten te werken. Wij bundelen onlangs de krachten met deze pioniers en werken aan een pr-strategie, outreach en activaties. Want wie wil er nou niet van de daken schreeuwen: lang leve het regenwoud! Foto: The Flower Farm

Great Place To Work | De beste werkplekken voor vrouwen
De loonkloof, machtsongelijkheid en een gebrek aan vrouwen in de top – het is 2025, maar er zijn nog bergen werk te verzetten op het gebied van gendergelijkheid. Terwijl sommige bedrijven – onder druk van Trump – hun diversiteitsbeleid schrappen, laten anderen juist zien hoe het wél moet. In samenwerking met Great Place To Work Nederland werken we aan de bekendmaking van de Best Workplaces for Women. Dit zijn werkgevers die gendergelijkheid niet alleen beloven, maar ook bewijzen dat gelijkheid en verbinding geen pinkwashing is, maar keihard werken. Met als resultaat: meer verbinding, betere samenwerking en positieve impact. De tweede editie van de bekendmaking staat gepland op 20 maart.

Collectief Natuurinclusief | Make de overall sexy again
Bij Blyde geloven we heilig in de kracht van het collectief. Het is dan ook allesbehalve toevallig dat we samenwerken met Collectief Natuurinclusief, dat bergen verzet en partnerships sluit om in 2050 een natuurinclusieve samenleving voor elkaar te boksen. Het collectief deelt ideeën, onderneemt actie en werkt plannen uit met vertegenwoordigers van bedrijven, burgerinitiatieven, maatschappelijke organisaties, kennisinstituten en overheden. Dit gebeurt op de volgende tien domeinen: bouw, energie, financiële sector, infrastructuur, landbouw, water, onderwijs en gedragsverandering, vrijetijdseconomie, gezondheid en werkomgeving.

Wat Jannemarie de Jonge – ambassadeur van Collectief Natuurinclusief – betreft moet het niet een beetje beter, het moet anders. Ze vertelde er laatst over in Trouw en zei daarbij dat ‘‘Het weer sexy zou moeten zijn om in een overall te lopen.” We could not agree more, Jannemarie! Lees het Trouw interview met haar hier terug. Foto: Koen Verheijden

📺 🎫 🎧 kijk-, doe-, en luistertips

– LUISTER

Gedragswetenschapper Reint Jan Renes verdiept zich al jaren in gedragsverandering en onderzoekt voor de Hogeschool van Amsterdam de psychologie achter duurzaamheid. Luistertip voor onderweg: de podcastaflevering van ‘Het uur’ (NRC) met Reint Jan Renes. Over nudgen en bewustzijn, schaamte en omgeving, wilskracht en een balletje dat naar beneden rolt.

– DOE

Week van de Circulaire Economie – De tiende editie van dit evenement in het teken van de circulaire economie staat voor de deur. Van 17 tot en met 22 maart kun je je onderdompelen in talks, rondleidingen, excursies, workshops en nog veel meer. Bekijk het programma hier en ontdek hoe we slimmer om kunnen gaan met grondstoffen en afval.

– KIJK

Van 21 tot en met 28 maart kun je je volop laten inspireren op het Stichting Movies that Matter filmfestival in Den Haag. Het is de 17e editie en er zijn meer dan 90 geprogrammeerd over thema’s als mensenrechten, vrijheid en activisme.

– DOE

Vorig jaar vond The Spirit of Amsterdam, het driedaagse stadsfestival voor de jonge geest, voor het eerst plaats in Amsterdam. Meer dan 40 gebedshuizen openen hun deuren voor een ongekende ervaring van kunst, muziek, cultuur en rituelen. Lever je dit jaar een bijdrage aan dit unieke festival? Reageer op de Open Call: “Denk aan theater door christen en atheïsten. Diners met daklozen en bankiers. Een dansvloer gevuld met eenzame ouderen en geïsoleerde TikTokkers. Koren met joden én moslims. Een mystiek labyrint van A.I. lichtkunst. Moderne dans door Russen én Oekraïners. Of meditatiesessies met techno DJ’s.” Foto’s: The Spirit 

– KIJK

Red de jungle – In de stop-motionfilm Red de jungle spreekt woede over het onrecht dat de aarde wordt aangedaan, op een manier die kinderen (vanaf 8 jaar) aanspreekt. De film kreeg vier sterren in De Volkskrant en is, wat ons betreft, ook écht een aanrader!

– LUISTER

De Gentse Britt Buseyne is de host van Sustainababbles, een podcast over duurzaam ondernemen. In 2025 presenteert Britt een mini-reeks waarin ze op zoek gaat naar antwoorden op de meeste gestelde vragen rond het schalen van impact ondernemeningen. Het luisteren waard!

Je dopamine fix

We wisten het natuurlijk al wel maar deze hersenscans bevestigen het weer loud and clear: ga lekker de paden op, de lanen in. Een langdurige dopamine boost haal je in de natuur, niet op Instagram of TikTok. Pak die zonnestralen (yes, ze zijn er weer), een hele mooie week gewenst!

Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.