RURAL SPARK
Wat wij hebben gedaan
Duurzame oplossing voor energieprobleem in opkomende economieën
Energiepionier Rural Spark maakt toegang tot schone, veilige, betrouwbare en lokale energie mogelijk in opkomende economieën. Waarom? Omdat toegang tot energie een universeel recht is, maar wereldwijd ruim twee miljard mensen deze toegang niet of nauwelijks hebben. Hoe? Met disruptieve technologieën en volledig los van het bestaande, traditionele energienet. Rural Spark had een investeringsronde op de agenda staan via crowdfunder Symbid. Met de geplande investering wilden ze opschalen en de stap naar Sub-Sahara Afrika maken – een potentiële groeimarkt met maar liefst 580 miljoen inwoners zonder toegang tot energie. Om de missie van Rural Spark, als ook de investeringsronde, bekend te maken bij het grote publiek slaat het bedrijf de handen ineen met Blyde. Met waarneembaar succes: binnen een week na de verspreiding van het nieuws sleept Rural Spark twee keer het beoogde minimumtarget van 200.000 euro binnen. Met een totaal van 429.000 euro is het bedrijf vastberaden Sub-Sahara Afrika van energie te voorzien.
Aanpak Blyde
Rural Spark is opgericht in 2013. Geen lancering van een nieuw product dus, maar een verdiepingsslag (nieuwe markt) én een push van de investeringsronde op Symbid. Blyde koos daarom voor een doelgerichte insteek en begon bij het begin: sterke kernboodschappen inzetbaar voor specifieke mediadoelgroepen. Scherpe persdocs met de nodige feiten zorgden voor verdiepingsstukken bij het juiste publiek. Resultaat: een radio–interview, 7 publicaties in belangrijke dagbladen + 7 kwalitatieve online publicaties. Gestapeld bereik free publicity: 5 miljoen. Mediawaarde publicaties: 238K. Campagnegrootte – S.
Sustainable Development Goals (SDG’s)
7. betaalbare en duurzame energie
Een op de vijf mensen heeft op dit moment nog geen toegang tot energie. Verzeker toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen. We hebben energie nodig voor onze welvaart en ons welzijn: om te leven, wonen en werken. De maatschappij zou zich niet zo kunnen ontwikkelen zoals het nu doet zonder energie. Daarom is het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van energie, vinden de Verenigde Naties. Tegelijkertijd is energieopwekking ook een van de grootste problemen van deze eeuw. We halen te veel energie uit kolen, olie en gas. Deze grondstoffen raken een keer op en de brandstof veroorzaakt klimaatverandering. Ten minste 60 procent van de uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door energieopwekking.

8. waardig werk en economische groei
Bevorder aanhoudende, inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve tewerkstelling en waardig werk voor iedereen. In veel landen betekent het hebben van een baan niet automatisch dat je aan armoede kunt ontsnappen. Dit moet anders. Daarom richt doel acht zich op fatsoenlijk werk voor iedereen en duurzame en inclusieve economische groei. Dit betekent dat iedereen die kan werken de mogelijkheid moet hebben om te kunnen werken, onder goede werkomstandigheden. Deze banen moeten economische groei stimuleren zonder het milieu aan te tasten.
