DUURZAME MONDKAPJES MET EEN BOODSCHAP

Wat wij hebben gedaan

grote mond, groen hart

Deze campagne ontstond in onze eigen keuken aan de Amsterdamse Singel tijdens de eerste maand dat het coronavirus in Nederland opdook. Het dagelijks leven veranderde begin 2020 drastisch. Thuiswerken, handen stukwassen en afstand houden was het devies. Vanaf 1 juni werden mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht. De populaire wegwerpvarianten zorgen voor onnodig veel waste, met verstopte riolen als gevolg. Blyde lanceerde daarom een duurzame limited edition mondkapjeslijn, gemaakt van reststoffen van denimlabel Kings of Indigo. We besloten een positieve draai te geven aan deze gekke tijd en sloegen de handen ineen met Makers Unite, een sociale onderneming die vanuit de Amsterdamse Bijlmerbajes samenwerkt met nieuwkomers. Op de herbruikbare mondkapjes lieten we met inkt op waterbasis teksten drukken die passen bij onze missie ‘creating a positive footprint worldwide’.

Aanpak Blyde

Positieve impact maken en het gesprek over toekomstbestendige keuzes aangaan zit in ons DNA. De mondkapjes zetten we campagnematig in als statement: gebruik dit moment om stil te staan bij de impact die je hebt en hoe je verantwoorde keuzes bijdragen aan een betere wereld. Het werden ware conversation starters die mensen laten nadenken over hoe ze, juíst in deze tijd, met hun euro kunnen ‘stemmen’. Met #positivefootprint lanceerden we onze limited edition mondkapjeslijn in nieuws- en lifestyle media en in samenwerking met een aantal influencers. Binnen een week waren we uitverkocht. Met deze campagne bespaarden we een groot aantal wegwerpmondkapjes, stimuleerden inhoudelijke gesprekken over de toekomst en ons consumptiegedrag en genereerden een gestapeld bereik van 5,5 miljoen. Dit leverde een mediawaarde op van 203K.
Campagnegrootte – S. 

Sustainable Development Goals (SDG’s)

12. 

Verantwoorde consumptie en productie

Verzeker duurzame consumptie-, en productiepatronen. Zorg voor duurzaam beheer en efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het produceren van onze goederen moet met het oog op de groeiende wereldbevolking veel handiger: ‘meer produceren met minder’.

17. PARTNERSCHAP OM DOELSTELLINGEN TE BEREIKEN

Versterk de implementatiemiddelen en revitaliseer het wereldwijd partnerschap voor duurzame ontwikkeling. “De duurzame ontwikkelingsdoelen zijn een to-do lijst voor mensen en de planeet, en een blauwdruk voor succes”, zei VN-Secretaris-Generaal Ban ki-Moon bij de lancering van de SDGs. “We zullen ook een nieuw mondiaal partnerschap nodig hebben”, aldus Ban ki-Moon. “We hebben actie nodig van iedereen, overal. Zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn onze gids.”

Resultaat

Een greep uit de free publicity  die we genereerden voor onze duurzame limited edition mondkapjeslijn: 

Metronieuws, 10 juni 2020.

Trouw, 4 juni 2020.

VIVA, 5 juni 2020.

Bedrock, 8 juni 2020.

MarketingTribune, 4 juni 2020.

Nina Pierson, 10 juni 2020.