‘Let’s play equal’, een spel dat is ontworpen om meer diversiteit, inclusie en gelijkheid op de werkvloer te stimuleren, is vanaf nu officieel verkrijgbaar. Het bordspel is tot stand gekomen op initiatief van vier Nederlandse B Corps (Greenjobs.nl, BR-ND People, Misteli creative agency en Blyde Benelux) in samenwerking met B Lab Benelux. Na pre-orders uit onder andere Frankrijk, Italië, Brazilië en de Verenigde Staten is het eerste spel overhandigd aan Tessa van Soest, directeur van B Lab Benelux. Ook Danone en NHL Stenden Hogeschool gaan met Let’s play equal aan de slag om sociale verandering op de werkvloer bespreekbaar te maken. De B Corp coalitie wil met het spel honderden bedrijven ondersteunen in een cruciale transitie naar meer gelijkwaardigheid binnen organisaties.

Spelenderwijs sociale kwesties aanpakken
Sinds de aankondiging van Let’s play equal op de B for Good Leaders Summit in Amsterdam heeft het spel de aandacht getrokken van organisaties wereldwijd. Het biedt een innovatieve en effectieve manier om complexe sociale kwesties als ongelijkheid bespreekbaar te maken en wederzijds begrip op de werkvloer te bevorderen. Het eerste exemplaar is vandaag – op Diversity Day – overhandigd aan Tessa van Soest, directeur van B Lab Benelux. Zij benadrukt het belang van het spel als een instrument voor verandering:

“Diversiteit en inclusie zou in alle organisaties hoog op de agenda moeten staan, maar slechts 27% heeft er in Nederland beleid op gemaakt. Dat moet echt anders. Dit bordspel voor teams faciliteert belangrijke – en vaak ook ongemakkelijke – gesprekken die in alle lagen van een organisatie moeten worden gevoerd. Van boardroom tot werkvloer.”

In Nederland gaan onder andere NHL Stenden Hogeschool en Danone met het spel aan de slag. Nathalie van der Put, General Secretary Director van het voedingsmiddelenbedrijf:

“Let’s play equal biedt de mogelijkheid om de dialoog te starten en wederzijds begrip te bevorderen, zonder té persoonlijk te worden. Een spel dat gespeeld moet worden om van te leren en te groeien als persoon en als organisatie.”

Voor een zo groot mogelijke maatschappelijke impact sporen de initiatiefnemers organisaties aan om het spel – nadat het zijn doel heeft bereikt – door te geven aan een ander team of bedrijf. De B Corp coalitie:

“Een spel spelen is leuk: je komt in flow, staat meer open en durft meer. Daarnaast ligt de kracht van Let’s play equal in de mogelijkheid om het vuur van diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid verder te verspreiden, totdat het de hele samenleving omarmt.”

En dat is hard nodig: uit onderzoek blijkt dat de intentie van werkgevers om een inclusieve werkcultuur te creëren, niet altijd overeenkomt met de realiteit op de werkvloer. Afgelopen jaar had 35% van de Nederlandse werknemers naar eigen zeggen te maken met discriminerende opmerkingen, negeren of buitensluiten*.

 Startpositie op basis van privileges
Let’s play equal biedt organisaties een platform om gesprekken over diversiteit, inclusie en ongelijkheid te voeren. Bij aanvang van het spel ontvangt elke speler een kaart van een persoon met bepaalde eigenschappen, zoals gender, mentale gezondheid, culturele achtergrond, opleidingsniveau en seksuele voorkeur. Deze eigenschappen bepalen de startposities en privileges van de spelers, net zoals in het echte leven. Tijdens het spel gaan deelnemers met elkaar in gesprek over verschillende levensgebeurtenissen, variërend van liefde voor iemand van hetzelfde geslacht tot discriminatie of streven naar promotie op het werk. Jouw privileges beïnvloeden de uitkomst van deze gebeurtenissen en jouw voortgang in het spel. Het bordspel daagt spelers uit om na te denken over wie de grootste kans heeft om te winnen in ‘the game of life’ en moedigt hen aan om te streven naar meer bewustzijn en begrip.

*Nationale Enquete Arbeidsomstandigheden 2022, TNO & CBS (2023)