NATUURMONUMENTEN: BETERSCHAP, NATUUR!

Wat wij hebben gedaan

BETERSCHAP, NATUUR!

Dat het niet goed gaat met de Nederlandse natuur weten veel mensen wel. Door klimaatverandering, stikstof, droogte en vervuiling heeft de natuur het zwaar. De Nederlandse natuur is wel erg geliefd: ze maakt ons gelukkig, biedt rust en geeft lucht. Ze zorgt altijd voor ons. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 86% van de mensen in Nederland – van links tot rechts – vindt dat de overheid de natuur beter moet beschermen. Dit en het inzicht dat de boswachters van Natuurmonumenten de boodschap op een sympathieke én urgente wijze kunnen overbrengen, vormde de basis van de campagne. De campagne bestond uit zorgvuldig opgebouwde ijkpunten in een periode van een half jaar: van voor de Tweede Kamer verkiezingen tot diep in de coalitieonderhandelingen. Blyde was in de lead voor de hele campagne – van start tot realisatie – en verantwoordelijk voor strategie, concept, pr, coördinatie, organisatie en productie.  

Als natuurorganisatie vinden we in Blyde een daadkrachtige campagnepartner die in haar kern evenzo sterk gelooft in het laten zien dat het anders kán. Samen hebben we binnen de Beterschapscampagne gezocht naar wat mensen verbindt als het om de natuur gaat. Dat hebben we niet alleen gevonden, maar vervolgens ook op een positieve en impactvolle manier aan publiek én politiek kunnen laten zien. In Blyde vinden we een bureau dat daadwerkelijk tot verandering verleidt. Een bureau met een inspirerend en hands-on team dat niet alleen een positieve indruk op de doelgroep, maar ook binnen het project en de samenwerking een blijvende positive footprint achterlaat.”Afke Vermeer, Communicatieadviseur Natuurmonumenten. 

TEAMWORK

Voor deze campagne werkten samen met het fantastische team van Natuurmonumenten en met Wefilm Creative Agency (strategie en concept in co-creatie, film), Circus (ontwerp campagnemiddelen), Meute (onderzoek en politieke campagne) en Jalt (online activatie). Fotografie door Maarten van Dijl en Tom Baas. 

Aanpak Blyde

Wat doe je als ‘iemand’ die je liefhebt het heel zwaar heeft, maar wel weer beter kan worden. Die bieden we steun, stellen we gerust, wensen we… beterschap. De boswachters van Natuurmonumenten riepen iedereen op om de natuur beterschap te wensen én lieten hiermee politici weten dat de natuur betere bescherming nodig heeft.  

De boswachters bundelden hun zorgen en presenteerden een manifest met vier concrete actiepunten. In een aangrijpende video en middels persoonlijke social posts riepen vele boswachters en natuurliefhebbers op je stem te laten horen voor de natuur. Dat kon door een digitaal of fysiek beterschapskaartje te sturen: maar liefst 81.497 mensen gaven hier gehoor aan.  

Vervolgens trokken ruim 200 boswachters, met een protestworkshop achter de kiezen, naar Den Haag voor de Boswachtersmars. Ze overhandigden het manifest aan meerdere politici en maakten een blijvende indruk in politiek Den Haag, mede dankzij de 100 meter lange rode banner met heldere feiten en cijfers. Wederom kwam de roep om natuurbescherming groots in landelijk en regionaal nieuws. Ook dook de hartenkreet van de boswachters geregeld op in politieke debatten en interviews met politici. 

Tijdens de formatie brachten de boswachters de ‘zetel voor de natuur’ naar Den Haag. Een transparante No Waste Chair gevuld met (een deel van) de ruim 80.000 persoonlijke beterschapskaartjes. Kamerleden namen plaats op deze ‘zetel voor de natuur’, beluisterde ingesproken beterschapswensen en gingen het gesprek aan. 

De meest originele petitie-aanbieding die ze ooit hadden gezien, aldus enkele Tweede Kamerleden. Met de hulp van onder andere Blyde hebben we de noodzaak om de natuur beter te beschermen op de politieke agenda gekregen. Van 200 boswachters in Den Haag, een ijzersterkte campagnevideo en originele middelen die de aandacht trekken. Om de politiek te bereiken heb je niet alleen een lange adem nodig, maar ook creativiteit en een goede boodschap. Dat is de kracht van Blyde!’’ – Tom Kunzler, Public Affairs Naturmonumenten 

Campagnegrootte: XL

rESULTAAT

De campagne bracht de nodige media-aandacht voort. De oproep gericht aan de fractievoorzitters werd gepubliceerd in het AD en kreeg landelijke en regionale media-aandacht. Zo liet het NOS-journaal boswachters uitgebreid aan het woord. Totaal behaalde de campagne een advertentiewaarde van €700.000, een mediawaarde van €2,4 miljoen en een gestapeld potentieel bereik van 200 miljoen. De campagne heeft de noodzaak van natuurbescherming én het brede draagvlak hiervoor op impactvolle wijze onder de aandacht gebracht. Het zorgde ook voor grote betrokkenheid binnen het hele team van Natuurmonumenten.