Een aantal weken geleden lieten onderzoekers van Rijkswaterstaat en Wageningen Marine Research expres een dode walvis rotten op het strand. Een uniek experiment, want normaal gesproken wordt zo’n dier zo snel mogelijk geruimd. Het is sprekend voor een ontwikkeling die we al langer zien: we proberen de natuur meer met rust te laten. En dat heeft zin! Het experiment bleek goed voor insecten en de bodem, het laatste werd kalkrijker door ontbinding van de walvisbotten. Go biodiversiteit! Wij doken in het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes en nemen je mee in onze bevindingen. Zie het als crash course biodiversiteit. 

Diverse soorten, robuust ecosysteem 
Biodiversiteit betekent een verscheidenheid aan plant- en diersoorten (Bron: Van Dale). Goede biodiversiteit is essentieel voor het voortbestaan van de aarde en voor alle diersoorten. Het gaat niet alleen over het aantal plant- en diersoorten, maar vooral over het aantal inheemse soorten in een bepaald gebied. Inheemse soorten zijn soorten die van nature voorkomen in een gebied, zonder bemoeienis van de mens. Het ecosysteem is de overkoepelende naam voor al deze verschillende planten, schimmels en dieren die met elkaar samenleven. Wanneer de biodiversiteit hoger is, is het ecosysteem automatisch robuuster. Met een betere biodiversiteit kunnen planten en dieren makkelijker overleven. Daarnaast kan een robuust ecosysteem zich beter aanpassen aan klimaatverandering.  

Meer aandacht voor de natuur 
Dat het er niet goed voorstaat met de biodiversiteit is voor veel mensen bekend. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat de helft van de ruim duizend ondervraagden mensen in Nederland zich zorgen maakt over het verlies van biodiversiteit. Terecht, want er worden wereldwijd zo’n 1 miljoen plant- en diersoorten met uitsterven bedreigd. We spreken daarom van een wereldwijde biodiversiteitscrisis. Deze crisis is te wijten aan intensieve landbouw, ontbossing, vervuiling, overbevissing en klimaatverandering; onze huidige levensstijl is verwoestend voor de aarde. Gelukkig is er een lichtpuntje: vier op de vijf Nederlanders vindt het belangrijk om de biodiversiteit te beschermen.

Leven op land
Het belang van biodiversiteit is ook opgenomen in de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. In SDG 15, Leven op land, staat biodiversiteit het meest centraal. Onderliggende uitgangspunten zijn: bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen, beheer bossen duurzaam en bestrijd woestijnvorming en landdegradatie en draai het terug. Deze punten dragen gezamenlijk bij aan het halt toe roepen van biodiversiteitsverlies. Daarnaast staan ook bomen centraal omdat deze belangrijk zijn voor voedselveiligheid, onderdak (voor dieren) en tegen de opwarming van de aarde. Ook SDG 12, Duurzame productie en consumptie met een efficiënter gebruik van grondstoffen, verlaagt de druk op biodiversiteit, door het verminderen van onze afhankelijkheid van grondstoffen.

Wat kan je zelf doen? 
Iedereen een plekje

Misschien zie je de wormen liever onder de aarde krioelen dan erboven, maar het is belangrijk om elk organisme een plekje te geven. Selecteer hier dan ook je planten op, zo zijn er bij- en vlinderlokkende planten die je goed kan neerzetten in de tuin, of in een pot op het balkon. Om insecten een beetje te helpen kan je er ook voor kiezen om een insectenhotel op te hangen, hierin kunnen insecten wonen en rusten.

Van muur naar groen
Planten doen we meestal in de grond, maar heb je al gedacht aan het heruitvinden van je muur? Met verticaal tuinieren kan je meer planten kwijt en kun je je balkon of tuin nog meer vergroenen. Combineer het vooral met hangplanten om dagvlinders te lokken of met planten die veel nectar produceren om insecten aan te trekken.

Voedselbos
Wil je je nog meer verdiepen in de natuur? Dan zou een voedselbos weleens een aanrader kunnen zijn! Een voedselbos is een door de mens ontworpen systeem, gericht op duurzame voedselproductie. Het mooie van een voedselbos is dat het zichzelf in stand houdt en voedsel en onderdak biedt aan ontelbare soorten organismen. Het levert dus een fantastische bijdrage aan de biodiversiteit! Het boek Voedselbos geschreven door Madelon Oostwoud helpt je een heel eind op weg.  Daarnaast zijn er ook tal van voedselboscursussen.  

Waar wacht je nog op? Ga zelf aan de slag – en stuur ons vooral een foto, vinden we leuk! Liefs, team Blyde