Mark your calenders! Dutch Design Week (DDW) komt eraan. Vorig jaar even online, nu gelukkig weer fysiek. De twintigste editie van het internationaal geroemde design evenement vindt plaats van 16 tot en met 24 oktober op verschillende locaties in Eindhoven. Het hele team van Blyde reist er ieder jaar naar af. Normaal delen we achteraf de beste tips, nu geven we vast een sneak peek en delen de must sees vooraf. DDW staat dit jaar geheel in het teken van ‘The Greater Number’. Meer dan 2600 designers, innovators, omdenkers en techneuten gaan op zoek naar ‘het betere aantal’. Want, is steeds maar meer wel beter? Als we de aarde goed willen doorgeven aan nieuwe generaties, is het de hoogste tijd om op een andere manier te ontwerpen en consumeren. Dit jaar zijn designers daarom gekoppeld aan overheden en bedrijven in Design Embassies for the future. Samen gaan zij op zoek naar oplossingen voor maatschappelijke problemen, verdeeld over thema’s zoals een inclusieve samenleving, health, mobiliteit en food

We hebben het programma doorgespit en 5 te gekke thema’s voor je op een rijtje gezet. Laat je verwonderen over de meest futuristische ontwerpen en de rol van design in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. See you there?

Circular & Biobased building

De Embassy of Circular and Biobased Building presenteert op DDW hét huis van de toekomst, volledig gemaakt van biobased materialen met circulaire constructie methodes. In dit huis wordt de circulaire leefomgeving in fullsize gevisualiseerd en wordt er uitgelegd waarom deze manier van bouwen een impact heeft op veel meer dan alleen de bouwsector. Het ontwerp roept op tot systemische verandering en is te zien op het Ketelhuisplein. Zeker waard om langs te gaan!

Foto: DDW

Inclusive society

De Embassy of Inclusive Society lichtte onlangs uit dat dat de designwereld lang niet altijd neutraal en objectief is. Tijdens de DDW 2021 wordt daarom aandacht geschonken aan inclusiviteit in design. In een speciale tentoonstelling worden verschillende designprojecten gepresenteerd waarbij actief aan de slag is gegaan met samenwerkingen tussen diverse groepen in onze samenleving. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij 3NCRYPT ME, een installatie die laat zien hoe de algoritmes van gezichtsherkenningssoftware inconsistent, oneerlijk en dus niet inclusief zijn. Of luister naar Alé Rasa, beta rasa, een audio beleving van 45 minuten die het verlangen naar je roots belichaamt. De Embassy of Inclusive Society is te vinden op het Ketelhuisplein.

Foto: Tim Mossholder

3 Food

Breng een bezoek aan de futuristische supermarkt in het Klokgebouw en ontdek wat er op ons bord ligt in de (niet-zo-verre) toekomst! Wat dacht je van “Faked Meat” van fantasiedieren. “Als we elke vorm kunnen maken van soja-eiwitten, waarom vinden we dan geen nieuwe dieren uit?”, legt ontwerpster Marije Vogelzang uit. Of wellicht wordt er in de toekomst fusilli-pasta verkocht als platte noedels, die pas opkrult op als je hem kookt. Dat scheelt verpakkingsmateriaal en ruimte. Ook zo benieuwd naar alle future-food-designs

Foto: Bernard Hermant 

4 Mobility 

Hoe kunnen ontwerpen bijdragen aan gezonde en leefbare steden? Door binnen 15 minuten te voet of per fiets bij je (noodzakelijke) voorziening te zijn. Als je supermarkt, school, of sportclub binnen 15 minuten bereikbaar is, laat je je auto wel staan! De stad moet daarom drastisch anders worden ingericht, is de gedachte. Als bezoeker van DDW ga je samen met een ontwerpstudio en changemakers in de mobiliteitssector aan de slag om te onderzoeken hoe in Eindhoven het concept van de 15-minuten stad kan worden gerealiseerd. Via visualisaties worden de ideeën voorgelegd aan bewoners en bezoekers van DDW om inzichten te verzamelen. Kom naar het Klokgebouw en denk mee! Met de uitkomsten wordt het plan verder uitgewerkt en – hopelijk – in de praktijk gebracht. Zo lopen we in de komende jaren over groene grachten zonder auto’s en zijn steden gevuld met frisse lucht. Wij kunnen niet wachten!

Foto: DDW

Rethinking Plastic

Dutch Design week brengt een ode aan plastic. Wat? Jazeker, je leest het goed. Plastic is licht, sterk, waterbestendig, eindeloos toepasbaar en kan makkelijk 500 jaar meegaan. Volkomen bizar dus dat wij het als single-use product zijn gaan gebruiken. Let’s rethink plastic! Op verrassende wijze laten designers zien wat de mogelijkheden zijn van plastic, hoe je er anders mee om kunt gaan en wat voor alternatieven er zijn. Denk aan lampenkappen van landbouwafval, plastic-achtig materiaal op basis van mensenhaar en bloempotten van gerecyclede doppen die uit de Amsterdamse grachten zijn gevist. De tentoonstelling is te zien in ​​Yksi Expo.

Foto: Jasmin Sessler

Zien we je daar?

Inschrijven kan via de site https://ddw.nl/nl/tickets!

Op de hoogte blijven van al het Blyde nieuws? Schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief!