Heb je onze socials in de gaten gehouden? Grote kans dat je Stichting Laptop Opvang bent tegengekomen. Laptops worden hier gebruiksklaar gemaakt om ze vervolgens weg te geven aan goede doelen, zorginstellingen of scholieren. Ze krijgen zo een tweede leven – lekker duurzaam – én geven iemand toegang tot zakelijke en sociale contacten, informatie en kennis. Als partner van de stichting stuurt Blyde Benelux alle oude laptops naar de Laptop Opvang.  Wij zijn 100% fan van dit toffe initiatief en wilde wel eens meer weten. We spraken daarom af met Steven Somer, de oprichter van Stichting Laptop Opvang, en vroegen hem het hemd van het lijf over zijn kick ass missie.

Een doordeweekse ochtend, zo net na het ontbijt en tegelijk met je eerste koffie: grote kans dat jij je laptop openslaat. Of het nu om werk, onderwijs of up to date nieuws vergaren gaat, zo’n beetje iedereen gebruikt in het dagelijks leven een draagbare computer. Het beeldscherm is een toegangspoort tot sociale en zakelijke contacten, informatie en kennis. Via Google, Facebook, Skype, Teams, Outlook, online lessen, forums, nieuwssites en gamewerelden verbinden we ons met de wereld om ons heen. Zonder laptop sta je in principe 1-0 achter, zo stelt Steven Somer. Hij is oprichter van de Laptop Opvang en wil met zijn stichting zoveel mogelijk mensen die géén toegang tot een computer hebben aan een tweedehands laptop helpen. Wij voelden hem aan de tand. Lees hier het volledige interview:

B: Impact maken met een laptop, tell us more?

S: Een laptop kan een enorme impact op iemands leven hebben. Als je niet over een laptop beschikt, omdat je hier niet het geld voor hebt, is er een voelbare kloof tussen jou en de wereld. Als je dat weet, is het gek dat we prachtige apparaten verspillen omdat we een nieuw – mooier en sneller – exemplaar hebben gekocht. De oude laptop ligt vaak in een la oud te worden. Bedrijven gooien ze zelfs letterlijk door de shredder omdat het teveel tijd kost om ze leeg te halen. Dat kan anders, dacht ik! Zo is het idee van de stichting ontstaan. En het werkt, de laptops stromen binnen, we hebben er dit jaar al meer dan 100 ontvangen. Ik verbaas me nog steeds elke dag over de mooie machines die we soms opgestuurd krijgen van gulle donateurs.

B: Jullie maken de laptops die jullie ontvangen gebruiksklaar. Is het veel werk om zo’n laptop helemaal op te knappen?

S: Dat is inderdaad best veel werk. Momenteel doe ik alles nog samen met één vrijwilliger en trommel eens in de zoveel weken een aantal collega’s op om in een avondje – onder het genot van een pizza – een hele berg laptops te installeren. Idealiter vorm ik op korte termijn een wat grotere basis aan vrijwilligers. Ik ben alvast begonnen om het proces van de software installaties te automatiseren. Dit scheelt straks in het coördineren van het vrijwilligersnetwerk.

B: En dat is dus helemaal voor nop, lees: een gratis laptop voor wie die nodig heeft?  

S: Bijna. We leveren laptops af die gebruiksklaar zijn. Dat betekent dat Windows erop is geïnstalleerd. Om alles netjes te doen zijn we een stichting en dat betekend dat je wat kosten maakt. Denk aan kosten om de laptop te ontvangen, maar ook bankkosten, verpakkingsmateriaal en administratiekosten. Daarom vragen we €15 per laptop. Dat is niet veel, maar ook niet helemaal gratis!

 B: Het aantal mensen dat laptops doneert groeit. Kan je vertellen waar de laptops van jouw non-profit organisatie zoal terechtkomen?

S: De meeste aanvragen komen van ouders die hun schoolgaande kinderen een laptop willen geven maar daar de middelen niet voor hebben. Daarnaast krijgen we veel aanvragen van stichtingen en maatschappelijk werkers. Via laatstgenoemde komen de laptops bijvoorbeeld bij ex-verslaafden, asielzoekers die een universitaire studie doen, asiel weeskinderen of mensen in de bijstand terecht. Voorbeelden van stichtingen zijn Stichting De Ster, die de organisatie van kampen regelt waar kinderen een beter zelfbeeld krijgen, of stichting Bliss To Shine, die een onvergetelijke dag organiseert voor een gezin waarin iemand kanker heeft. Of het Leger Des Heils krijgt laptops van ons, die ze vervolgens gebruiken voor het faciliteren van taalcursussen.

B: Wat is het meest bijzondere bericht wat je hebt ontvangen van een geadresseerde?

S: Er zijn twee reacties die me nog lang bij blijven. Een jongen van 14 had een laptop van zijn school geleend maar moest die weer inleveren. Toen hij hoorde dat hij via Laptop Opvang een mooie laptop kreeg was hij in tranen en stond hij te dansen in de kamer! We hebben hem bovendien een extra mooie laptop gegeven: soms ontvangen we laptops van zeer goede kwaliteit, die leggen we dan opzij voor een speciale aanvraag.

Een andere mooie reactie kwam een paar weken geleden. Een vrouw zat al een tijd in de bijstand en kreeg via ons een laptop. Vervolgens heeft ze met die laptop nieuw werk gevonden én kon ze de laptop voor haar werkzaamheden gebruiken, zo liet ze ons weten. Dat is wat we altijd hopen als we een laptop opsturen. Dat iemand daar een studie door kan volgen of een baan door kan vinden. Geweldig toch?

B: Tot slot: wat zijn toekomstdromen of ambities die je hebt voor Stichting Laptop opvang?

S: Ik droom er van dat Nederland het eerste land is waar het hergebruiken van laptops zo normaal is als het recyclen van petflessen. Zowel zakelijk als privé. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we gaan samenwerken met overheid en de grotere webshops. Koop je een nieuwe laptop, dan krijg je een gratis donatie verzendlabel. Nieuwe laptop uitpakken, oude laptop in de doos, label er op en hoppa bij PostNL droppen. Het hebben van een laptop heeft zo’n enorme impact op een persoon. Dat moet gewoon geregeld worden. Je kunt niet meer zonder. Door onze laptops opnieuw te gebruiken sparen we het milieu, stimuleren we studie en verlagen we werkeloosheid.

Het mag geen geheim zijn dat we bij Blyde fan zijn! Ligt er bij jou een oude laptop te verstoffen? Haal hem onder het stof vandaan en stuur de laptop inclusief oplader naar Stichting Laptop Opvang, t.a.v. Steven Somer, De Zelling 8, Hendrik Ido Ambacht. Het kan letterlijk iemands leven veranderen! Kijk voor meer informatie op www.laptopopvang.nl/

 

Op de hoogte blijven van al het Blyde nieuws? Schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief!