De avondklok is nu dan toch echt ingegaan. Op straat alleen nog mensen met een hond aan de riem en het thuisbezorgd team, rondracend om de enorme aantallen bestellingen op tijd bij ons te krijgen. Maar niet getreurd! Ondanks dat er nu veel dingen zijn die je niet kunt doen, zijn er nog heel veel dingen die je wél kunt doen. Daarom hebben wij een lijstje (online) events, lees- en luistertips voor je opgesteld om de vroege avonden door te komen. Tune in en laat je inspireren.

LUISTERTIP

Natuurlijk kan je er deze avonden voor kiezen keihard het nummer “binnen” van Marco Borsato te draaien. Maar mocht je verlangen naar een goede dosis inspirerende geluiden, raden wij je de volgende luistertip aan:

De Pieter Potcast, Duurzame Doeners #4

In deze aflevering vertelt Tom Leenders, co-founder van Gerrard Street, het verhaal achter de circulaire koptelefoon. Die je niet koopt, maar huurt. COOL! Mocht je geïnspireerd raken, kan je meteen een abonnement afsluiten. Zo heb je de juiste apparatuur om al je podcast lijsten af te werken deze dagen.

MUST READS

LiEF

Een boek vol inspirerende verhalen, dat is LiEF. Een verzameling impactondernemers die werken aan een duurzame toekomst. Hoe verenigen onder andere Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager) en Henk-Jan Beltman (Tony’s Chocolonely) groen en poen in hun bedrijf? Vol ervaringen en inzichten. Wij krijgen hier in ieder geval veel energie van! Ook goed: het boek is gedrukt op duurzaam papier van olifantsgras. 

Lekker kranten

De krant op de mat is in voor veel mensen een houvast in deze corona tijd. Elke dag een goed begin met verse koffie, ontbijt én krant. En al is het nieuws misschien niet altijd even enerverend, deze rubrieken zijn dat wel:

Parool – De Tafel van Grimm: Culinair journalist Mara Grimm bespreekt de laatste eettrends, zoals sojamelk uit eigen land! 

Telegraaf – Hart voor de Zaak: Inspirerende ondernemers in de spotlight, want dat verdienen ze in deze tijd. 

De Volkskrant – De Onderneming – Ondernemers met een missie delen hun verhaal. 

Trouw – Groene Gids: In deze rubriek worden duurzaamheidsvragen voor je uitgepluisd en beantwoord. 

EVENTS

Pakhuis de Zwijger: Livecasts

Vanuit het comfort van je eigen huiskamer kan je bij Pakhuis de Zwijger dagelijks online programma’s gratis bijwonen via de livecast of zelfs meepraten via de Zoom webinar.

Gisteren, op 26 januari, stond een onderwerp op de agenda waar wij helemaal achter staan: “Weggooien is zo 2020”. Oftewel, hoe pakken we circulariteit aan? Meedoen aan de circulaire economie is nog niet zo makkelijk en wordt nog niet door iedereen omarmd. Hoe kan dat beter? De livecast kun je hier terugkijken.

Nationale Conferentie Circulaire Economie

Nederland wil in 2050 een circulaire economie zijn. Zo’n economie heeft als uitgangspunt dat afval niet bestaat. Ieder product vormt na gebruik grondstof voor nieuwe producten. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat staan we in de transitie naar een circulaire economie momenteel op een kantelpunt. “Van inspirerende activiteiten op kleine schaal, naar grootschalige systeemverandering. Steeds meer organisaties zien in dat de circulaire economie een kans is.” Hoog tijd om door te pakken.

Tijdens de derde editie van de Nationale Conferentie Circulaire Economie op 1 februari staat het kantelpunt centraal en wordt er bekeken welke kansen er liggen en welke benut kunnen en moeten worden. Niemand minder dan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, en Mark Rutte zelf zijn van de partij!

Ook onze eigen klant, Richard Burger, mede-oprichter van het razendsnel groeiende Swapfiets geeft een masterclass (14:15 – 15:00). Richard is ervan overtuigd dat we slimmer moeten omgaan met ‘bezit’ om duurzame en toekomstbestendige steden vorm te geven. Daarom introduceerde hij met Swapfiets, ‘s werelds eerste fiets “as a service”, die je niet koopt maar huurt. Swapfiets nam alle onderdelen van de fiets en de service onder de loep en optimaliseerde zo het businessmodel met succes: momenteel is 88% van de Swapfiets Deluxe circulair. Maar de ambitie is nog groter! In zijn masterclass vertelt Richard over de ‘road to circularity’. Welke stappen zet hij met Swapfiets om in de toekomst volledig circulair te worden, welke lessen leerde hij en tegen welke obstakels loopt hij op? Laat je inspireren door dit innovatieve bedrijf van Nederlandse bodem. 

Geef je hier op en laat je inspireren.

Week van de Circulaire Economie

1-6 februari is het zover: De Week van de Circulaire Economie: een landelijk programma dat het Nederlandse bedrijfsleven helpt circulair te ondernemen. Er zijn 201 evenementen, van livecasts tot workshops op locatie.  Zo kun je op maandag een live workshop over duurzaam en gezond koken volgen. Dag, voedselverspilling! Kun je donderdag mee op een rondleiding door de regeneratieve proeftuin van de metaal kathedraal in Utrecht en kun je op vrijdag een online workshop over toekomstgericht leiderschap volgen, live vanuit Circl. Check het hele programma hier

OVERDAG JUIST EVEN WEG

Juist nu behoefte overdag even een luchtje te scheppen? Geen zorgen, wij hebben komend weekend een hele goede reden om, zolang het mag, toch even naar buiten te gaan:

24h walk for Lesbos

Doe 30 januari mee aan de loop door het Vondelpark om geld op te halen voor de mensen in Lesbos.

We wensen je namens Team Blyde veel positieve energie om deze tijd door te komen. Vol goede moed, op weg naar die eerste zwoele zomeravond met een drankje op het terras.