De hoge temperaturen van vorige week veranderde de klimaatcrisis ineens in een dicht-bij-ons-bedshow. Volgens weerman Gerrit Hiemstra slechts “een voorproefje van het weer voor de toekomst”. En dat door menselijk toedoen. Time for change! Er valt eindeloos veel winst te behalen in onze voedselindustrie. We verbouwen in bodem-uitputtende monoculturen en verschepen voedsel over de hele wereld, om uiteindelijk 1/3 van ons voedsel te verspillen. Dat moet en kán slimmer: klein of groot, duurzame innovatie in de voedingsindustrie is key. In deze nieuwsbrief delen we food for thought van onze pionierende foodklanten. Let’s get cooking!

Kijk, ruik, proef | Too Good To Go

Mooi nieuws! Too Good To Go bereikt een belangrijke doorbraak in de strijd tegen voedselverspilling samen met voedselproducenten als Unilever, La Vache qui rit en Bertolli. Een nieuw ‘kijk, ruik, proef – voor je verspilt’ label komt standaard op hun verpakkingen in het Nederlandse schap. Why? Door verwarring over THT en TGT-data denkt maar liefst 1 op de 10 Nederlanders dat eten na het verstrijken van de THT-datum niet meer veilig eetbaar is, waardoor er veel onterecht in de prullenbak belandt. Het label stimuleert je daarom om vaker op je eigen zintuigen te vertrouwen. Als het nog goed smaakt, ruikt en oogt, hoef je je over de veiligheid namelijk geen zorgen te maken. Onthoud het verschil goed: 

TGT (Te Gebruiken Tot) – staat op zeer bederfelijke producten. Dit is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.

THT (Ten minste Houdbaar Tot) – staat op producten die niet snel bederven. Daarna kan de kwaliteit achteruitgaan, maar kan je het dan nog prima veilig eten. Zintuigen gebruiken dus!

Foto: Too Good To Go

Plant-based revolutie in de horeca | Mama Gaia

De Vegan Awards voor beste vegan restaurant worden jaarlijks uitgereikt om aandacht te vragen voor horecaondernemers die bewust kiezen voor een plantaardig menu. Zo ook Mama Gaia, een ambitieus vegan restaurant in Haarlem dat – naast zelf positieve impact te maken – een serieuze systeemverandering in de horeca wil realiseren. Mama Gaia’s net gelanceerde Academy stoomt deelnemers binnen zes weken tijd gratis (!) klaar voor een baan in de vegan hospitality.

Help Mama Gaia om aandacht te vragen voor een vegan revolutie in de horeca door op ze te stemmen! Het kan tot en met donderdag 28 juli via deze link.

Foto: Mama Gaia

Grill je vlees, niet de planeet | Heura

Ondanks alle klimaatproblematiek moet Nederland wel lekker kunnen blijven barbecueën, aldus premier Mark Rutte. Als het aan het Spaanse plantaardige bedrijf Heura ligt, kan dat ook op een verantwoordelijke manier. Ze zijn hard op weg om het huidige voedselsysteem te veranderen in een duurzame, gezondere en voedzamere variant. Marc Coloma, CEO van Heura: “We hebben geleerd dat het introduceren van producten waarmee mensen hun favoriete culinaire tradities kunnen behouden, de beste weg is naar gedragsverandering.” Op het menu: Heura’s chorizo, de vegan variant van de echte Spaanse worstjes. Steek de barbecue maar vast aan!

Nooit meer naar de glasbak | Pieter Pot

 Verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot introduceert de circulaire wijnfles: je levert de fles (net als alle andere lege potten) na gebruik in en Pieter Pot vult ‘m tot wel zes keer opnieuw met biologische wijn. De herbruikbare wijnfles bestond nog niet in Nederland. Stom, want deze circulaire wijn stoot 36% minder CO2 uit dan een gewone wijnfles! Ook voor speciaalbierliefhebbers heeft Pieter Pot een oplossing: ze verkopen 7 verschillende biologische soorten, waarvan de flesjes door het statiegeldsysteem wel 25 keer hergebruikt kunnen worden. Cheers!

Foto: Pieter Pot

Kijk, lees en luistertips:

Kookboek: Tofu | Emma de Thouars
Met haar nieuwste kookboek maakt Emma korte metten met het stoffige imago dat op tofu rust: tofu is namelijk vet lekker. Knapperig, krokant of juist silky smooth: er valt zoveel mee te variëren. Durfde je het eerder niet aan om met tofu te koken, dan heb je nu geen excuus meer. Wat dacht je van scrambled tofu met bosui en chili, Emma’s favoriete weekend ontbijt.

Extra tip: De beste tofu koop je de bij de Tofumeisjes., Deze zussen uit Rotterdam maken hun tofu volgens authentiek recept van duurzaam geteelde sojabonen!  

Podcast: Delicious Ways to feel better | Deliciously Ella
In Delicious ways to feel better gaat Ella Mills in gesprek met professionals over welzijn. Dokters, wetenschappers, onderzoekers gaan dieper in op plantaardig eten, meditatie, sporten, en een gezond lijf. Wat maakt dat je je goed voelt? Vanaf 9 augustus nieuwe afleveringen!

Boek: De grote gids voor de beginnende veganist | Jelmer Mommers

Dit voorjaar publiceerde klimaatjournalist Jelmer Mommers (De Correspondent) De grote gids voor de beginnende veganist, vol praktische tips én wetenschappelijke informatie. Waar moet een volwaardig plantaardig dieet aan voldoen? Hoe behoud je een sociaal leven als veganist? Ook handig: de geformuleerde antwoorden op alle kritische vragen rondom veganisme. Handig om je te wapenen tegen flauwe grappen op de eerstvolgende familieverjaardag 😉

App: Eat More Plants | Jenny

 Favoriet van het Blyde team: De Noorse Jenny inspireert dagelijks meer dan een half miljoen mensen met haar plantaardige recepten. Met haar app Eat More Plants heb je elke week nieuwe plantaardige recepten bij de hand, inclusief een handig boodschappenlijstje.

Wake-Up Call | Brad Vanstone

In onze nieuwste Wake-Up Call met Brad Vanstone, oprichter van plantaardige kaasmakerij Willicroft, lees je wat de kleinzoon van zuivelboeren (!) heeft doen besluiten het kaasavontuur op plantaardige wijze voort te zetten.

Food for thought-agenda Nederland & België

Voorstelling Zeemaal | 21 juli – 7 augustus, Zomer van Antwerpen
Natural Wine and Plant-based Cheese Tasting Event | Donderdag 28 juli, Willicroft store, Amsterdam
Vegan Summer Fest | Zondag 21 augustus, Flanders Expo, Gent
Authentic & ethical hummus-workshop met award winning chef Sami Tamimi | Vrijdag 30 september, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

Op de hoogte blijven van al het Blyde nieuws? Schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief!