Happy new year! In deze nieuwsbrief blikken we vooruit op een jaar waarin we grote stappen moeten zetten om de transitie naar een duurzame en sociale economie te versnellen. Met nog 7 jaar tot de deadline van de Sustainable Development Goals (SDGs) in 2030, is het tijd om er gezamenlijk een schepje bovenop te doen. ‘Minder slecht’ is niet genoeg. 2023, let’s make it happen! Het enige antwoord voor een toekomstbestendig (bedrijfs)leven is teruggeven: regeneratief, herstellend en net positive. Bring it on! 

Deze nieuw(jaars)brief is opgebouwd op basis van de vijf kernwaarden van Blyde: BE POSITIVE, BE THE CHANGE, BE COLLABORATIVE, BE CRITICAL en BE OUTSPOKEN. Zie het als houvast voor het creëren van positieve impact, nu én in de toekomst. Vol inspiratie aan de hand van bijzondere initiatieven, tips en events.  

BE POSITIVE I Progressieve klanten 

Ook onze klanten duiken vol positiviteit het nieuwe jaar in. Met vooruitstrevende doelstellingen, circulaire productlanceringen en biologische ontwikkelingen zetten zij de toon voor een impactvol 2023. Wij lichten vast het tipje van de sluier:  

  • Roetz Life – Met de groeiende populariteit van de elektrische fiets wordt de berg met e-waste steeds groter en groeit ook de druk op de planeet. Gelukkig komt dit jaar de Roetz Life op de markt: de eerste circulaire e-bike die een leven lang met je meegaat én lokaal en sociaal geproduceerd wordt. Zo fiets je een groene toekomst tegemoet. 

  • Pieter Pot – In 2022 bespaarde verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot ruim 3 miljoen verpakkingen – een enorme winst! Maar de start-up legt de lat graag nog hoger: dit jaar willen ze de tien miljoen bespaarde verpakkingen aantikken en starten met het aanbieden van gekoelde producten in een circulaire verpakking. 

BE THE CHANGE | Benelux 75+ B Corps rijker 

Afgelopen jaar werden meer dan 50 Nederlandse en 25 Belgische bedrijven toegevoegd aan de B Corp community. Voor Nederland een groei van meer dan 40% vergeleken met 2021 – een mega prestatie! Ook onze klant Swapfiets heeft afgelopen jaar een B Corp-label ontvangen door haar rol als changemaker in de circulaire economie, en Whyz Executive Search trad met een focus op een inclusievere en sustainability-focused bedrijfstop eind november toe. Who’s next in 2023?  

Tip: Wist je dat we bij Blyde als B Leaders getraind zijn om ondersteuning te bieden in het B Corp certificeringsproces? Dus give us a call als jij je impact wil vergroten, meer wil weten over het certificaat, of B Corp wil worden. We staan voor je klaar. 

BE COLLABORATIVE | bBlyde in 2023 

In 2022 lanceerden we bBlyde, een stichting volledig gecommitteerd aan SDG 10: het verminderen van ongelijkheid. Het eerste project start begin dit jaar in Rwanda – onder leiding van Dieudonné Garike – waar een empowerment hub wordt geopend om kansengelijkheid te bevorderen. Verbeterde toegang tot ICT, educatie, gelijkwaardigheid en empowerment van de lokale bevolking staan hierin centraal. Met volle bewondering voor het pad dat Dieudonné creëert, biedt bBlyde – samen met het team van Net4kids en One World Citizens – begeleiding bij dit project. Bestel hier het boek van Dieudonné en lees zijn verhaal over de ongelooflijke genocidegevolgen in Rwanda. In zijn eigen woorden “We grew up in darkness but the world will be illuminated by our own light.” 

BE CRITICAL | Hoop moet je verdienen 

Must-read in 2023: Het Klimaatboek van Greta Thunberg, waarin zij meer dan honderd vooraanstaande wetenschappers, leiders, activisten en publicisten vroeg om hun kennis te delen. De gebundelde verhalen vertellen de oorzaken, gevolgen én mogelijke oplossingen van de klimaatcrisis. Want, zegt Greta, een kritische blik en onverbloemde kennis zal leiden tot actie: 

“Voor mij is hoop niet iets wat je wordt geschonken, maar iets wat je moet verdienen, moet creëren. Ze kan niet passief worden verkregen door aan de zijlijn te staan en te wachten tot iemand anders iets doet. Hoop is actie ondernemen, buiten je comfortzone stappen. En als een stel maffe schoolkinderen miljoenen mensen zover konden krijgen om hun leven te veranderen, stel je dan eens voor wat we met zijn allen zouden kunnen bereiken als we echt ons best deden.”  

BE OUTSPOKEN | Duurzame jaarkalender 

New year, new opportunities to speak up and do good! Wat staat er in 2023 op de agenda? Wij hebben een aantal duurzame highlights uitgelicht om je groene voornemens te stimuleren 

Veganuary (01/01 – 31/01) 

Een goede uitdaging voor een groene start: heel januari plantaardig eten. Meteen een mooi excuus om nieuwe producten te testen. Wat dacht je van een vegan gehaktbal en jus bij de winterse stamppot, schuimende cappuccino van amandelen of een tosti met gesmolten kaas op basis van bonen

Week van de Circulaire Economie (06/02 – 11/02)  

Deze week worden in het hele land worden in de circulaire economie events georganiseerd door professionals. Ontmoet voorlopers en krijg concrete handvatten aangereikt om zelf met circulariteit aan de slag te gaan. Kom bijvoorbeeld langs in de Roetz Bike Factory, of pitch je eigen circulaire business idee bij PRICE Flevoland.  

Landelijke Opschoondag (18/03)  

Handen uit de mouwen! Zaterdag 18 maart is de volgende Landelijke Opschoondag. Ga in jouw buurt met een afvalprikker op stap en schoon Nederland een stukje op. Zet ‘m vast in je agenda en geef je bedrijf of jezelf op via de site. Ook nog eens een leuke manier om nieuwe mensen uit de buurt te leren kennen!   

World Clean-up Day (16/09) 

Na de Landelijke Opschoondag helemaal de smaak te pakken? Goed nieuws: September is er weer een kans tijdens de internationale World Clean-up Day. 

Buy Nothing New Month (01/10 – 31/10)  

Daag jezelf uit en ga in oktober een maand op “spullendieet”. Het helpt te denken: Heb ik dit wel écht nodig, kan ik het niet repareren of lenen? En je hebt altijd nog tweedehands (online) winkels om op terug te vallen. Doe je mee?  

Op de hoogte blijven van al het Blyde nieuws? Schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief!