Marlie Paauw (30) heeft na een aantal jaren in de advocatuur haar toga naast zich neergelegd en de overstap gemaakt naar Blyde Amsterdam. Hier is zij gestart als PR adviseur. In dit interview wordt Marlie aan de tand gevoeld over deze bijzondere overstap, haar ambities en haar toekomstplannen.

Hoe ben je tot deze overstap gekomen? Je was advocaat en dacht toen: dit is het niet helemaal?

Klopt. Na mijn rechtenstudie ben ik aan de slag gegaan als advocaat. In de afgelopen 3,5 jaar heb ik mijn werk met veel plezier gedaan, maar ik miste steeds een stukje creativiteit, terwijl ik het taalkundige en communicatieve van de advocatuur fantastisch vond. Dat toveren met woorden en de toon van een stuk vind ik heerlijk. Na verloop van tijd werd de drang naar het creatieve sterker en merkte ik dat ik niet meer het plezier uit mijn werk haalde wat ik eruit zou moeten halen. Toen ben ik goed gaan nadenken over banen waarin ik mijn creatieve ei beter kwijt zou kunnen, maar waarin ik het communicatieve kon behouden. Zodoende kwam ik uit bij PR. Na een maand reizen in Colombia voelde ik mij hier hetzelfde over dus de beslissing om voor een baan in PR te gaan was toen snel genomen.

Je bent toen bij Blyde gaan solliciteren. Waarom heb je voor Blyde gekozen?

Toen ik eenmaal had besloten om de overstap naar PR te maken, heb ik uitgezocht welke PR bureaus er in Amsterdam waren. De bureaus die mij het meeste aanspraken heb ik op LinkedIn gevolgd en Blyde stak hier meteen bovenuit. Ik hecht enorm aan duurzaamheid en humanitaire kwesties omdat ik geloof dat daar de focus op moet liggen voor een gezonde, stimulerende en vooral gelukkige wereld. De stelling: “dat kan ik in mijn eentje toch niet veranderen”, vind ik echt onzin. Iedereen kan alles, je moet gewoon ergens beginnen en als je hard genoeg werkt, boek je vanzelf successen. Die instelling dacht ik bij Blyde ook te zien. Naast haar vooruitstrevendheid op dit gebied, is Blyde bovendien een jong en groeiend bedrijf. Meedenken over de toekomst en kunnen bijdragen aan de richtingen van Blyde, leek me te gek! Toen er vervolgens een vacature bij Blyde verscheen, dacht ik “het is now or never”. Mijn gevoel bleek helemaal te kloppen, dus het was op werkgebied een soort liefde-op-het-eerste-gezicht-moment; het matchte zo goed! Ruim een maand later schoof ik achter mijn laptop aan de Singel 84.

Is het werk echt zo anders als het lijkt?

Nee, grappig genoeg zijn er veel raakvlakken tussen PR en de advocatuur. Zo kun je klanten zien als cliënten, moet je echt goed kunnen lezen en schrijven en daarbij vooral de goede toon vinden en benader je een project eigenlijk min of meer zoals een zaak. Het grote verschil is: in de advocatuur opereer je op micro niveau en in de PR juist op macro niveau. Daar geldt: hoe meer zichtbaarheid, hoe beter. Het wereldje is wel anders. De advocatuur is formeler en men houdt vaak vast aan oude gewoonten. De rechtbank werkt bijvoorbeeld nauwelijks nog met e-mail; alles gaat per post of per fax (zonde van al dat papier!!). Hierdoor kan het minder innovatief zijn, maar dat zie ik langzaam ook wel veranderen. Daarnaast werk je met het wetboek en de rechtspraak. Die zal ik niet snel meer gebruiken.

Denk je dat jouw achtergrond meerwaarde voor het werk als PR adviseur heeft?

Zeker. Onbekend terrein is nu bijvoorbeeld nog de vakterminologie, maar op commercieel en communicatief gebied heb ik me in de advocatuur al sterk kunnen ontwikkelen. Zo voerde ik volledig mijn eigen praktijk waardoor ik zie waar kansen liggen, hoe je dossiers opbouwt en structureert en hoe relevante informatie over een bepaald onderwerp concreet kan worden gebruikt voor een klant. Daarnaast moet je in de advocatuur super gestructureerd en nauwkeurig schrijven. Ieder woord weegt mee. De skill om heel zorgvuldig met een tekst om te gaan, heb ik goed kunnen ontwikkelen. Hier heb ik een sport van gemaakt dus als een boodschap uit mijn pen de wereld in wordt gestuurd, is er goed over nagedacht.

Heb je toekomstplannen?

Ik kijk enorm uit naar het bijdragen aan de ontwikkelingen die Blyde doormaakt en nog gaat doormaken de komende jaren. Het concept is zo gaaf, dus ik weet zeker dat er nog veel gaat gebeuren. Blyde heeft in één jaar tijd enorm veel gedaan, dus er zit nog van alles aan te komen. Ik kan niet wachten om mijn bijdrage daaraan te leveren en ben super blij daar onderdeel van te mogen uitmaken. Daarnaast ga ik mijn bijdrage leveren aan de slag die we slaan op het gebied van duurzaamheid en het aandacht wekken voor humanitaire kwesties, die in Nederland inmiddels volop aan de orde zijn. Door op die manier als team een bijdrage te leveren aan de brug tussen mens en maatschappij en het bedrijfsleven, maak ik mijn ambities waar.

En tenslotte, wat doe je als je niet aan het werk bent?

Mijn grote liefde is reizen! Het ervaren van andere culturen maar ook het kijken naar een landschap wat ik niet ken, maakt me zo blij. Mijn laatste reis was naar Colombia. In mijn studententijd heb ik onder andere een paar maanden in het Midden-Oosten gebackpackt en toen Syrië nog kunnen zien, een aantal landen in Azië bezocht en de Australische oostkust afgereisd. Naast reizen ben ik natuurlijk graag met mijn familie en vrienden, stort ik me met plezier in een goed boek en heb ik er een missie van gemaakt om als toerist in eigen stad steeds nieuwe plekken te ontdekken. Hier schrijf ik een blogje over. Tijdens deze ontdekkingstocht ontmoet ik ook wel eens ‘echte toeristen’ waar ik mee aan de praat raak. Kort geleden heb ik zo een Servisch stel ontmoet; die spreek ik nog steeds. Maar dit is dus alleen als ik niet aan het werk ben ;-).