Dieren die uitsterven, 1 graden opwarming van de aarde en koraal dat verdwijnt, een kleine opsomming van de gevolgen die klimaatverandering heeft. In het tweede deel van het IPCC-rapport dat medio februari verscheen, kwamen wederom schrikbarende cijfers en beelden naar voren. Het IPCC-rapport maakt één ding heel duidelijk; we hebben geen tijd te verliezen. In het vorige rapport, verschenen in augustus 2021, ging het vooral over de verwachte temperatuur- en zeespiegelstijging. In het nieuwste rapport komen andere zaken aan bod: de gevolgen voor mens en natuur, kwetsbare landen en ecosystemen, en over de mogelijkheden tot aanpassing.

IPCC staat voor Intergovernmental Panel on Climate Change. IPCC-wetenschappers bekijken bestaande en recent verschenen artikelen die over klimaatverandering gaan. Dit vormt de input van het rapport. Om de 6 tot 7 jaar verschijnen deze rapporten die bedoeld zijn voor organisaties en overheden. Deze rapporten zijn belangrijk omdat ze worden gebruikt voor het klimaatbeleid en een update geven omtrent klimaat.

Less talk, more action

De uitkomsten uit het rapport waren wederom niet rooskleurig. Hittegolven, stormen, droogte en overstromingen zijn een reële bedreiging voor steden waar de infrastructuur al wankel is en de armoede groot.
De keuzes die we nu maken zijn bepalend voor hoe volgende generaties gaan leven en hoe de natuur zich met het klimaat mee aanpast. Het heeft grote consequenties als we te langzaam vooruit bewegen richting duurzame keuzes. 

Gelukkig weten we inmiddels dat benzine, fast fashion en vlees minder duurzame keuzes zijn en zijn er talloze alternatieven. Bewustzijn is de eerste stap, kiezen voor nieuwe, duurzame initiatieven en alternatieven de tweede. Groene gebouwen, duurzame energie en vervoerssystemen die stad en platteland verbinden. En natuurlijk “groenere” keuzes op het gebied van voeding; van kweekvlees tot alternatieve kaas en van lokaal produceren tot eten uit je eigen moestuin.

Alle hens aan dek
We wensen niemand de zwarte scenario’s toe die het IPCC-rapport schetst. 

Maar volgens het rapport worden adaptatiemaatregelen veel te langzaam uitgevoerd. Het blijkt lastig om goede initiatieven op te schalen. Om de plannen sneller op gang te krijgen, is politieke wil en daadkracht, gekoppeld aan voldoende middelen, kennis en samenwerking nodig.
Verder laat het rapport zien hoe de natuur zelf de strijd aangaat met klimaatverandering. Wanneer we tussen 30 en 50% van de natuur, het zoetwater en het zeeleven op aarde kunnen behouden,kan de natuur CO2 absorberen en op slaan. Zo halen bomen CO2 uit de lucht en zetten dit om in zuurstof en biomassa.

Het rapport wijst erop dat klimaatverandering hand in hand gaat met onder andere verstedelijking, sociale ongelijkheid en pandemieën. Iedereen – overheden, private sector, burgers – zal samen moeten werken en denken om klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken. It’s in our hands!

Fotocredits: Triplegend

Tips en inspiratie

 “Accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat je niet kunt accepteren”.  We moeten voelen, praten, en nadenken over welke positieve verandering wij in gang kunnen zetten.

We delen graag nog een aantal tips die ons de laatste weken inspireerden:

Plan B de podcast
Nick Schilder probeert zoveel mogelijk bewuste keuzes te maken als consument. De zoektocht naar nieuwe, duurzame gewoontes brengt hem in contact met scherpe denkers en originele doeners.

2040
Een documentaire die niet alleen gaat over de problemen die ontstaan door klimaatverandering maar ook over oplossingen. Er wordt gekeken naar bestaande technologieën die er bestaan om klimaatverandering zoveel mogelijk terug te draaien.

Omarm de chaos
“Wij kunnen de wereld nog redden en uiteindelijk onszelf. De keuze is aan ons”. Jan Rotmans en Mischa Verheijden nemen je mee in de manier waarop zij kijken naar de wereld in transitie. Ze schetsen een hoopvol perspectief voor Nederland en de wereld en geven handvatten om zelf in beweging te komen.

Net Positive
Inmiddels is het niet meer de vraag of bedrijven moeten verduurzamen, maar vooral hoe ze dat gaan doen. Paul Polman en Andrew Winston beschrijven in dit boek belangrijke ervaringen van mondiaal ondernemende pioniers. Van wereldproblemen veroorzaken naar wereldproblemen oplossingen Polman en Winston geloven dat bedrijven netto positief moeten ondernemen; door meer aan de wereld te geven dan ervan te nemen.

Laten we hand in hand strijden voor een snellere en betere transitie naar een leefbare wereld voor iedereen.
– Team Blyde Benelux –