Op 23 augustus a.s. opent dé veganistische hot spot van Amsterdam: Mr. & Mrs. Watson. Deze food bar slaat met een breed scala aan plant-based gerechten een brug tussen main stream horeca en veganisme. Mensen ervaren hier welke mogelijkheden de plantaardige keuken biedt, door een fantastisch menu te combineren met een bruisende omgeving.

Vegan verovering
De horeca heeft een belangrijke invloed op onze eetcultuur. In wereldsteden zoals Berlijn, Londen en New York zijn de hippe, creatieve en innovatieve plantaardige restaurants en bars al niet meer uit het straatbeeld weg te denken, maar in Amsterdam zijn ze nog schaars vertegenwoordigd. Amsterdam telt één restaurant op driehonderd inwoners. Dat tegenover één veganistisch restaurant op duizend veganisten. Desondanks wordt veganisme – niet eten van dierlijke producten, zoals vlees, vis, zuivel, eieren en honing – wereldwijd steeds populairder.

Tijd voor verandering, vinden oprichtsters Kirsi Rautiainen en Aleid Koopal. Rautiainen: “Mr. & Mrs. Watson serveert vegan comfort food met een culinaire twist. Een tipje van de sluier: denk aan gerechten zoals frittata tatin, pulled no-pork, appel-salie worstjes, sinaasappelsoep en een niet te versmaden vegan cheesecake.” Een volledig plant based menu met voor ieder wat wils. “We weten daarnaast hoe Nederlanders hechten aan een lekker stukje kaas. Ook wij zijn echte kaaskoppen. Om ook daarin te voorzien hebben we een heel assortiment vegan kazen ontwikkeld. Van Friese nagelkaas tot roquefort, en ook vegan kaasfondue ontbreekt niet aan het menu. Hiermee willen we laten zien hoe veelzijdig de plantaardige keuken is. We kunnen niet wachten om onze ervaring met iedereen te kunnen delen,” voegt Koopal hieraan toe.

Tot in de puntjes plant-based
Het interieur bij Mr. & Mrs. Watson is mix van stijlvol art-deco, stoere natuurlijke materialen en warme kleuren. Het restaurant bestrijkt twee verdiepingen. De prominente food bar is het centrale punt op de begane grond. In het souterrain is ruimte om knus te zitten op lage banken en een sfeer die uitnodigt om rustig de tijd te nemen voor elkaar en het eten. Ook de inrichting is volledig vrij van dierlijke materialen.  De banken en barkrukken zijn bekleed met Piñatex; een “leder” gemaakt van ananasbladen. Koopal: “Een dier- en milieuvriendelijke optie, zonder in te leveren op kwaliteit en looks. Daar wordt een mens toch blij van? Dat is dan ook precies de filosofie van Mr. & Mrs. Watson: een bewuste leefstijl verbinden aan schoonheid en genot.“