Het zal je niet ontgaan zijn: (wegwerp)plastic zorgt wereldwijd voor een enorm afvalprobleem. Hier kunnen en moeten we met elkaar iets aan doen. Mei is daarom in België omgedoopt tot ‘Mei Plasticvrij’, een burgerinitiatief van een handvol geëngageerde vrouwen die meer afvalarme alternatieven willen zien. Inmiddels is het ook in Nederland een begrip. Waarom zou je meedoen? Minderen in je plasticgebruik is niet alleen beter voor de planeet, maar ook voor de dieren én je eigen gezondheid. Om je een handje te helpen geven we je deze maand tips van groene inspiratiebronnen uit Nederland en België.

“We don’t need a handful of people doing plastic free perfectly. We need millions of people doing it imperfectly.”

First… coffee! 

Hét uitje in coronatijd is natuurlijk koffie halen bij je favoriete tentje. Helaas wordt veel koffie nog geschonken in single-use bekers. De tip van Eline Reynders? Neem je eigen herbruikbare beker mee. 

“De stoffen boodschappentassen en fruitnetjes zitten ondertussen goed ingebakken in de samenleving, maar gebruik zeker ook een herbruikbare koffiebeker wanneer je om je liquid gold gaat. Ga je tweemaal per week naar je favoriete koffiebar, bespaar je jaarlijks 104 single-used bekers uit. Probeer dit vooral eens te visualiseren. Dat is enorm! En springen je vrienden mee op de reusable kar, dan wordt de positieve impact enkel groter.”

Een bijkomend voordeel is dat het ook nog eens beter is voor je portemonnee. Veel koffietentjes geven je korting als jij je eigen koffiebeker meneemt. Dat noemen we nog eens een win-win.  

Ook thuis kan je makkelijk zero waste koffie zetten, bijvoorbeeld met een cafetière of Italiaanse moka, zoals Julie doet.Nog betere smaak, nog beter voor het milieu!” Extra tip van Blyde: Simon Lévelt introduceerde onlangs een herbruikbare koffiezak, waarmee je zero waste koffie kan shoppen.

Eline
Julie’s Italiaanse moka
Julie

Meer inspiratie nodig? Eline schreef een blog met meer tips over het verminderen van plasticgebruik. Check it out! 

Kies voor karton!

Karton wordt makkelijker gerecycled dan plastic. De tip van Alisson Simmonds is dan ook om te kiezen voor de eerste optie wanneer je je dagelijkse ingrediënten in de supermarkt haalt. “Een eenvoudige tip die weinig moeite kost: Kies producten die in kartonnen dozen zijn verpakt in plaats van plastic flessen of zakjes. Het is namelijk gemakkelijker om karton te recyclen dan plastic. Dus kies de volgende keer in de supermarkt eens voor pasta die in een doos komt in plaats in een plastic zak, of wasmiddel in een kartonnen doos in plaats van een plastic fles. En ga zo maar door. Je zult merken, er zijn genoeg alternatieven om de volgende keer in je mandje te stoppen!”

Alisson

Zie plasticvrij shoppen als avontuur

Als je je boodschappen altijd op dezelfde plek doet, is de kans groot dat je niet veel alternatieven tegen het lijf loopt. De tip van Kathelijne van Zeroplastics is dan ook om eens voor een alternatieve supermarkt te kiezen.   

Single use plastics zijn niet meer weg te denken uit onze supermarkten. Ontzettend veel producten zitten hierin verpakt. Wil jij tijdens het doen van je boodschappen minder plastic kopen? Neem dan je eigen bakjes en zakjes voor brood, groente en fruit mee en kies eens voor een alternatieve supermarkt waar minder producten verpakt zitten in single use plastics. Een goed voorbeeld hiervan is een biologische supermarkt, de markt of een Turkse supermarkt.”   

Kun je niet wachten je plasticvrije goodies in huis te halen? Katelijne deelt op haar website zeroplastics.nl leuke winkels om plasticvrij boodschappen te doen. 

Zero-waste boodschappen van Kathelijne

Kies voor plastic-free selfcare 

Volgens Saskia van The Green List is het verduurzamen je badkamer niet alleen goed voor de planeet, het ook nog eens leuk om te doen én het ziet er gezellig en mooi uit! 

“Mijn zoektocht naar een groener leven begon ruim een jaar geleden. Ik besloot een #buynothingnew jaar in te lassen én voor de dingen die ik écht nieuw moest kopen zoals beauty- en verzorgingsproducten, maar bijvoorbeeld ook schoonmaakmiddelen ging ik op zoek naar een duurzamer alternatief. (Micro)plasticvrij was dus niet mijn challenge maar omdat ik voor duurzame merken kies is het resultaat wel dat je in mijn badkamer minder (micro)plastic, minder zooi en meer vegan, lokaal geproduceerd zal aantreffen. Alle shampoo- en zeepflessen die ik vroeger in bulk-aanbiedingen kocht zijn vervangen door (micro)plasticvrije, natuurlijke, lokaal geproduceerde haarzeepjes en bodybars en ook scheren doe ik nu met een klassiek scheermes en een scheerzeepje. Deze groene alternatieven bevallen prima én mijn badkamer heeft er nog nooit zo gezellig uitgezien, een soort hotelbeleving elke ochtend :). Ook op mijn make-up tafel tref je alleen nog maar duurzame merken aan die o.a. microplastic-vrij zijn.” 

Saskia

Op de foto zie je Saskia plasticvrije (papieren) lippenverzorging opdoen. Wil je verzorgingsproducten ook groener kopen? Saskia geeft je 3 tips:

  1. “Gebruik handige apps om meer te weten te komen over de gebruikte ingrediënten zoals: Beat the Microbead van Plastic Soup Foundation, Think Dirty en Clean Beauty. 
  2. Let op keurmerken zoals NATRUE, BDIH en ECOCERT
  3. Laat je helpen door experts zoals groene webshops en experts die het uitzoekwerk voor je doen. Instagram is hierbij superhandig! Zonder de ecobroeders & -zusters die ik hier heb ontmoet was ik lang nog niet zo ver geweest. En ik leer nog elke dag bij.” 

Ook green blogger Zoë is groot fan van shampoobars. “Één shampoobar spaart 2 tot 3 plastic shampooflessen uit en gezien de ingrediënten vaak meer natuurlijk zijn, zijn ze daarbij ook nog eens beter voor het milieu én je haar-en hoofdhuid. Ik wil echt nooit meer shampoo uit een fles!”

Goede garderobe 

Saskia: “De volgende stap naar een plasticvrij leven is mijn garderobe nóg verder verduurzamen. Hoewel ik al mijn kleding tweedehands koop wil ik graag nog meer minimaliseren en in de toekomst enkel nog kledingitems van natuurlijke materialen in mijn kast (in bepaalde materialen van kleding zit ook veel microplastic verwerkt).”

Swap it out! 

Het perfecte moment om plasticvrij te gaan? Volgens Gabrielle Koster is het het makkelijkst om over te stappen wanneer iets in je huishouden toe is aan vervanging. 

“Zodra iets in je huishouden toe is aan vervanging, kijk dan of er een plasticvrije variant te vinden is. Denk hierbij aan je haarborstel, je tandenborstel, die fles shampoo, de afwasborstel, je potje crème, je deo, vershoudfolie etc. En spoiler alert: voor al die net-genoemde producten bestaat er een plasticvrije variant: een houten haarborstel, een bamboe tandenborstel, een shampoo-bar, een houten afwasborstel met vervangbare kop, een crème verpakt in glas, deodorant verpakt in karton, wax wraps om voeding in te bewaren etc. Daarnaast zijn er plekken waar je plasticvrije boodschappen kunt doen (Nieuwe Graanschuur en Smir in Amersfoort, Pieter Pot en Little Plant Pantry in Amsterdam, Mimint in Arnhem etc). Easy does it!

Gabrielle

Welke tip volg jij deze maand op? Of heb je zelf nog een goede tip om je plasticgebruik te minderen? Laat hem achter in de comments of deel met #meiplasticvrij. En wil je meer weten over plasticvrij leven? Check dan de websites van Plastic Soup Foundation, Mei Plasticvrij en de tien redenen waarom iedereen mee zou moeten doen. Op de site van Bedrock vind je een toffe plastic-free guide met infographics, DIYs en recepten om zelf makkelijk mee aan de slag te gaan.

 Fijne Mei Plasticvrij!