De Ramadan valt dit jaar tussen 12 april en 12 mei. Deze vastenperiode is een van de vijf zuilen van de islam en de meesten van de 900.000 moslims in Nederland doen mee. Zo ook onze twee fantastische collega’s Said en Mo. Dit jaar zijn we, vanwege de corona maatregelen, niet met z’n allen op kantoor. We staan natuurlijk wel stil bij de Ramadan en hoe onze collega’s de vastenmaand in deze uitzonderlijke tijd ervaren. Said en Mo vertellen je graag wat de Ramadan inhoudt, hoe het in Nederland leeft, wat het voor hen betekent en wat ze meenemen uit deze periode van bezinning.  

Said: 

De Ramadan is al jaren bekend in Nederland. De laatste jaren wordt er in de media veelvuldig aandacht aan besteed. Er zijn verschillende programma’s op tv geweest, waarin bijvoorbeeld BN’ers een dagje meevasten. Ook veel bedrijven, met name in arbeidsintensieve branches,  houden al rekening met hun vastende werknemers. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om het nog meer onder aandacht te brengen.

Mo: 

Ramadan is een periode waar we tussen zonsopkomst en zonsondergang onder andere niet mogen eten en drinken. Voor mij is de Ramadan echt een traditie. Ik vind het altijd weer een bijzondere ervaring. Een maand waarin de levensstijl verschilt van andere maanden. Bovendien is het gezond voor het lichaam. Mensen verliezen vaak wat kilo’s en zijn achteraf fitter. En op het werk? Mijn collega’s hoeven niets speciaals voor mij te doen. Nederlanders zijn zo aardig, ik voel dat ze respect hebben voor deze maand.

Said: 

Ramadan is voor mij een periode van bezinning waarbij je dichter bij het geloof probeert te komen. Daarnaast is de Ramadan ook een periode die je met je familie en vrienden doorbrengt. Dit door elkaar uit te nodigen voor gezellige iftars – avondmaaltijden. Al gooit corona dit jaar natuurlijk roet in het eten.  

Ook ik vind niet dat mijn collega’s mij speciaal hoeven te behandelen. Het beste is volgens mij om geen onderscheid in behandeling te maken tussen collega’s die wel en niet aan het vasten zijn. Er zijn immers ook mensen die niet aan de Ramadan meedoen, waarvan je het in eerste instantie wel zou verwachten. Ik heb er persoonlijk dan ook geen moeite mee als iemand in mijn buurt eet of drinkt. Als je aan het vasten bent dan let je hier niet op. Vasten doe je met het hart.  

Als de Ramadan straks voorbij is probeer ik alles zo goed mogelijk voor te zetten. Zoals meer te praktiseren en vrijgevig te zijn. Zo reikt de invloed verder dan alleen deze periode. 

Wil je meer weten over (de oorsprong van) de Ramadan? In dit artikel vind je de meest gestelde vragen (en antwoorden) over de Ramadan.  Tot slot, heb jij iemand in je omgeving die je een fijne Ramadan toe wilt wensen? Dat doe je door ‘Ramadan Moebarak’ te zeggen!