Het alarmerende nieuws van het IPCC-klimaatrapport zal je niet zijn ontgaan: de aarde warmt te snel op door toedoen van de mens. We leven met steeds meer mensen op de aarde, wat zorgt voor meer uitstoot van broeikasgassen. Het doel van de Europese Unie is om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Lukt dit niet, dan zullen de gevolgen voor het klimaat onomkeerbaar zijn. Het is ruim zeven weken geleden dat het klimaatpanel van de Verenigde Naties het rapport publiceerde. Welke impact bracht het rapport teweeg en wat kunnen we zelf doen? Wij helpen je een handje en maken de balans op. Let’s dive in!

IPCC? Deze letters staan voor Intergovernmental Panel on Climate Change. IPCC-wetenschappers bekijken bestaande en recent verschenen artikelen die over klimaatverandering gaan. Dit vormt de input van het rapport. Om de 6 tot 7 jaar verschijnen deze rapporten die bedoeld zijn voor organisaties en overheden. Deze rapporten zijn belangrijk omdat ze worden gebruikt voor het klimaatbeleid en een update geven omtrent klimaat.

Wereld op z’n kop
De eerste dagen stroomden reacties vanuit de hele wereld de media binnen: van het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Australië en Amerika, tot in politiek Den Haag, de wereld is wakker. Het is een hot topic voor kranten en de sociale media tijdlijnen. Gretig wordt het nieuws gevuld met opinies, columns en posts. Waar de reacties in de politiek veelal alarmerend zijn, klinkt er ook hoop door bij onderzoekers, deskundigen en changemakers: het is te voorkomen en we zijn nog niet te laat. De strekking van het rapport is voor klimaatactivisten en organisaties die zich inzetten voor duurzaamheid niks nieuws.

Een bekend fenomeen is de schuld bij een ander te zoeken. De politiek wijst met de vinger naar andere landen en roept tegen elkaar dat het tijd is voor actie. Burgers, organisaties en het bedrijfsleven vinden juist dat de politiek deel is van het probleem en zich actief moet inzetten voor een oplossing. “Als individu of organisatie kan ik geen verandering teweegbrengen”, wordt er gedacht. Ideeën hebben burgers en instellingen te over: er moet een actief politiek beleid komen, verhoog het CO2 reductiedoel, CEO’s moeten deel worden van de oplossing, investeren in herbebossing, duurzame energie en ecosystemen, een loket voor duurzaamheid, of pak de vervuilendste industrieën aan.

Kortom, genoeg woorden, maar nog weinig daden.

Creating a postive footprint worldwide
Niemand wil de schadelijke effecten van het zwartste scenario meemaken. We krijgen dan te maken met extreme weersomstandigheden, zoals droogte, hittegolven en zware regenbuien. Om maar te zwijgen over de veranderingen wereldwijd die plaatsvinden in de atmosfeer en in natuurgebieden. Hoe gaan we het oplossen? Laten we kijken naar wat wel al mogelijk is! Force for change zoals we bij Blyde zeggen. Neem de manier waarop je leeft eens onder de loep. We denken vaak in patronen en houden van routine. Kijk waar je verandering kan aanbrengen, ook al is het iets kleins. Elke grote verandering begint op deze manier. Wie weet krijg je de smaak te pakken en inspireer je straks anderen te kiezen voor een duurzame levensstijl en manier van werken.

Fotocredits: Chuttersnap

  Tips en inspiratie
Elk begin start met een gesprek. Mobiliseer je collega’s en leidinggevende en heb het met elkaar over wat jullie kunnen doen. Gedragsverandering begint met bewustwording. Haal die notitieblokken en pennen uit de la en schud een aantal te gekke initiatieven en plannen uit de mouwen. Laten we een rekensommetje maken. Een gemiddelde werkweek beslaat 40 uur. Dat zijn heel wat uren om positieve verandering teweeg te brengen. De vraag is niet of je wat gaat bereiken met je werk of met je organisatie maar wanneer en hoe.

Graag delen we nog een aantal tips die ons als Blyde de laatste weken hebben geïnspireerd, geactiveerd en/of gemotiveerd om ons – dag in, dag uit – in te zetten voor positieve impact!

Podcast Pronk
Hoe kunnen we de grote problemen van deze tijd aanpakken en de wereld beter maken? Waar is de sociale democratie gebleven? Oud-politicus Jan Pronk geeft zijn visie en legt uit in de Podcast Pronk van De Correspondent.

De Duurzame Troonrede
De tiende editie van De Duurzame Troonrede werd deze keer voorgedragen door Werner Schouten. Deze jongeman is de voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging en pleit dat iedereen zich de volgende vraag stelt: “hoe ga ik bijdragen
aan de wereld in 2100?” Elke generatie heeft namelijk het recht op een leefbare wereld.

VPRO Tegenlicht
Geen recente aflevering, maar zeker een inspirerende. In deze aflevering komt Roman Krznaric aan het woord. In zijn boek De goede voorouder geeft Krznaric een pleidooi voor de rol van toekomstige generaties. Ook moeten we niet op korte termijn denken maar nu beslissingen nemen. VPRO Tegenlicht zocht uit hoe we dit kunnen doen.

I am Greta
Greta wordt ook wel de stem van een generatie genoemd. Thunberg, in de documentaire slechts 15 jaar, zet zich in voor het klimaat en staakt om de klimaatcrisis op de politieke agenda te krijgen. De camera volgt Thunberg waardoor je een uniek kijkje krijgt in haar leven en de obstakels en overwinningen waar ze mee te maken krijgt.

Credits beeldmateriaal: I am Greta

Laten we samen strijden voor een snellere en betere transitie naar een leefbare wereld voor alle generaties.
– Team Blyde Benelux –