Uitgestorven diersoorten tot leven wekken, kanker in een vroeg stadium detecteren met een doe-het-zelftest, het uiterlijk van onze kinderen zelf samenstellen: een paar van de vele mogelijke toepassingen van het baanbrekende CRISPR-Cas9. Met deze vorm van DNA-modificatie kunnen we onszelf en de wereld om ons heen naar onze hand zetten. Er zijn echter ook – vooral ethische – bezwaren. Wegen die op tegen de voordelen?

Onbeperkt houdbaar groente en fruit, het malariavirus uit muggen halen, volledig op ons eigen DNA afgestemde medicijnen, nieuwe (bio-)brandstoffen zonder carbon footprint: alles kan met CRISPR-Cas9. CRISPR staat voor Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats, dus herhalingen van kleine deeltjes DNA. Cas9 is het enzym dat hierin kan knippen. De combinatie CRISPR-Cas9 stelt wetenschappers in staat om op een revolutionaire manier DNA te lezen, na te maken en – indien gewenst – aan te passen.

De interesse voor CRISPR-Cas9 is gigantisch. Zo werd er in 2017 een recordbedrag geïnvesteerd in CRISPR-Cas9-bedrijven, en de verwachting is dat er in 2025 zo’n 10 miljard dollar in deze markt zal omgaan. Met deze zeer nauwkeurige manier van DNA-modificatie kunnen we veel meer invloed uitoefenen op de wereld om ons heen. Lees hieronder de Trendletter waarin we ten eerste inzoomen op de mogelijkheden van CRISPR-Cas9. Ten tweede kijken we naar de vragen en gevaren die het opwerpt. Want waar staan we nu? En vooral ook: hoe gaat deze technologie onze wereld veranderen?

Het zou tragisch zijn om deze kansen voorbij te laten gaan.” – aldus Bill Gates over alle mogelijkheden van CRISPR-Cas9.

[pdf-embedder url=”https://www.blyde.nl/wp-content/uploads/2018/09/TEN-Trendletter-20-NL-september-2018-CRISPR-Cas9-knippen-en-plakken-met-DNA.pdf”]

Over de Trendletter

Met de Trendletter biedt TEN u twee maandelijks een blik op belangrijke trends en innovaties in een snel veranderende wereld. Wat CRISPR-Cas9 betreft: dankzij de nauwkeurige DNA-modificatiemethode kunnen we ziektes opsporen en verslaan en nieuwe en verbeterde gewassen ontwikkelen. Ook kunnen we specifieke medicatie uitvinden en misschien zelfs wel uitgestorven diersoorten tot leven wekken. Het belangrijk om ons goed voor te bereiden op alle kanten van wat CRISPR met zich mee zal brengen. Benieuwd geworden naar nog meer Trendletters? Lees ze hier