Beeld: CoteCreate
Op 1 maart gaat de tweede editie van Women in Art, een initiatief van de Kiekie Art Foundation, van start in Amsterdam. Het missiegedreven campagnebureau Blyde Benelux sluit zich dit jaar voor het eerst aan bij het collectief. De onafhankelijke stichting bBlyde bundelt de vakinhoudelijke krachten met Women in Art om de kansen en erkenning voor vrouwelijke fotografen en illustratoren te vergroten en gelijkheid in de kunstsector te bevorderen. Daarnaast stellen zij een vergoeding beschikbaar voor de 24 kunstenaars die deelnemen aan Women in Art. bBlyde committeert zich volledig aan Sustainable Development Goal 10: ongelijkheid verminderen. Deze krachtenbundeling is een logisch vervolg op de in 2023 geopende empowerment hub in Rwanda en lancering van het spel Let’s play equal ter bevordering van diversiteit en inclusie op de werkvloer. 

Iedereen gelijke kansen
Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat slechts twee procent van de omzet op kunstveilingen werd besteed aan kunst gemaakt door vrouwen. 70 procent van alle kunsttentoonstellingen in Nederland bevat geen enkel werk dat door een vrouw gemaakt is en vrouwelijke kunstenaars verdienen één derde minder dan hun mannelijke collega’s*. Dit rapport was de reden voor Kiekie Art Foundation om in 2023 Women in Art te lanceren en voor Blyde Benelux de aanleiding om de krachten en kennis te bundelen. Stichting bBlyde stelt daarnaast dit jaar een vergoeding beschikbaar voor de 24 deelnemende kunstenaars aan Women in Art 2024. Daarmee springt bBlyde in het gat van ongelijkheid in vergoedingen voor mannen en vrouwen in de kunstsector. Lorette der Kinderen, mede-opichter van Blyde Benelux en bBlyde, gelooft heilig in een slimme krachtenbundeling met vooruitstrevende pioniers die laten zien dat het anders moet en kan. Der Kinderen: “Gelijkheid in een samenleving bevordert de cohesie, een essentieel ingrediënt om de complexe problemen van deze tijd samen te lijf te gaan. Bij een nieuwe kijk op hoe we onze samenleving gelijkwaardiger kunnen inrichten, hoort dat we openlijk de gevestigde orde bevragen. In dit geval staat de kunstwereld centraal. Waarom nemen we genoegen met hoe zaken in het verleden gegroeid en (onbewust) geïnstitutionaliseerd zijn? Daarom is de Stichting bBlyde gericht op het doorbreken van de status quo en spannen we ons in om systemen eerlijker vorm te geven; niet met woorden en voornemens (die zijn er genoeg), maar met behulp van concrete daden.

Maatschappelijke impact boven winst 
Blyde Benelux pioniert op het gebied van impact ondernemen, hanteert bewust al 9 jaar hetzelfde rendementsplafond en plaatst het maken van maatschappelijke impact boven het maken van winst. Jaarlijks doneert het bureau incashenkindaan impactprojecten om op sociaal en maatschappelijk vlak direct bij te dragen. Naast de empowerment hub in Rwanda en de lancering van het spel Let’s Play Equal ter bevordering van diversiteit en inclusie in het bedrijfsleven, strijdt bBlyde dit jaar ook voor meer gelijkheid in de kunstwereld. Naast een vergoeding die de stichting beschikbaar stelt voor de 24 deelnemende kunstenaars, slaat Blyde Benelux dit jaar handen in één met Women in Art voor de organisatie van masterclasses en het Food voor Change event in Amsterdam en Antwerpen. Doel van de events is het creëren van podia voor vrouwelijke kunstenaars en pionierende veranderaars die positieve impact hebben op de sector. Meer details over de invulling van deze evenementen, gericht op educatie over diversiteit en empowerment, wordt later bekendgemaakt.   

 

Praktische informatie Women in Art 2024 

  • 24 Illustratoren en fotografen die vrouw zijn hebben voor aankomende expositie van Women in Art een tweeluik ontwikkeld, geïnspireerd op vrouwen die belangrijk zijn (geweest) voor de kunst.  
  • In maart organiseert Kiekie Art Foundation voor de tweede keer het kunstevent dat een specifiek podium biedt en gendergelijkheid in de kunstwereld wil versnellen.  
  • De passage in de Hallen in Amsterdam West vormt van 1 tot en met 10 maart het decor om de missie en de kunstwerken bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. 
  • De expositie wordt afgetrapt met een exclusieve opening, gehost door niemand minder dan Nancy Poleon, een gratis publieksprogramma en een eregalerij met Nederlandse grootheden in de fotografie.  
  • Om de toegankelijkheid te vergroten en het gesprek verder aan te wakkeren staat een selectie van Women in Art van 8 tot 19 maart op het Mercatorplein en reist daarna door naar het Westerpark waar het tot 7 april 2024 te zien is.


    Meer informatie op www.women-in-art.nl

Over BlydeBenelux 
Maatschappelijk toegevoegde waarde creëren staat centraal bij Blyde Benelux. Noem het impact, noem het duurzaamheid – dat is wat het team drijft, doet versnellen en verder laat denken. Vanuit Amsterdam en Antwerpen werken we aan onze missie ‘creating a positive footprint worldwide’. Om de transitie naar een duurzame en sociale economie te versnellen, bundelen we onze krachten met pionierende impactvolle merken en organisaties. Met positieve impact als vertrekpunt en humor, ambitie en optimisme als belangrijke pijlers, werkt Blyde als één team samen aan een duurzaam resultaat. Voor meer informatie zie www.blyde.nl & www.blyde.be 

Over bBlyde: harmonize equality  
De onafhankelijke stichting bBlyde, opgericht door Lorette der Kinderen en Nynke Geus-van den Broek richt zich op het vergroten van maatschappelijke impact. Hiermee committeert ze zich volledig aan SDG 10: ongelijkheid verminderen. Het eerste project is in 2024, na twee jaar voorbereiding, van start gegaan in Rwanda in samenwerking met Dieudonne Gakire. De zogenoemde Empowerment Hub: een programma gericht op toegang tot ICT, educatie, gelijkwaardigheid en empowerment van de lokale bevolking. In 2023 is daarnaast ook het spel Let’s Play Equal gelanceerd, ter bevordering van diversiteit en inclusie in het bedrijfsleven. www.bblyde.nl  

Over Women in Art 
Women in Art is onderdeel van de recent opgerichte stichting Kiekie Art Foundation waarvan Denise Woerdman en Didi Feuth de directie bestuurders vormen. Onze missie is om de kansen en erkenning voor vrouwelijke fotografen en illustratoren te vergroten en gendergelijkheid in de kunstsector te bevorderen. We hebben de ambitie om van Women in Art het grootste, jaarlijks terugkerende fotografie- en illustratiefestival te worden op het gebied van gelijke kansen in de fotografie- en illustratiewereld. www.women-in-art.nl