De badge van de tweedaagse B for Good Leaders summit hangt weer aan de wilgen. Over naar de orde van de dag, maar niet voordat ik een – uiteraard incomplete – greep deel uit hetgeen beklijft. Wat neem ik mee na de talks, workshops, discussies en connecten met 1.200 leiders uit de B Corp community? 

Door Esther Verwijs

  • DE KRACHT VAN INHEEMSE WIJSHEIDBEWAARDERS | Shirley Djukurnã Krenak, een inheemse activist uit Brazilië, raakte me diep. Sinds haar 13e geeft ze gehoor aan de oproep van Moeder Aarde om een beschermer te zijn van inheemse rechten en – bovenal – een beschermer te worden van Moeder Aarde en voorouderlijke spiritualiteit. Op 42-jarige leeftijd wijdt zij zich volledig aan de strijd van inheemse vrouwen. Ze behoort tot het Krenak-volk, gelegen aan de oever van de Watú (rio Doce), in het oosten van de deelstaat Minas Gerais. Ze raakte de zaal met haar verhaal en manier waarop ze sprak over de verwoesting van de rivier Doce en bescherming van de biodiversiteit. Tijdens de bijeenkomst gingen de schoenen aan de kant, alle deelnemers terug naar de basis en maakten we contact met ons onderbuikgevoel. Alle kennis en wijsheid is er al, het is een kwestie van (ongemakkelijke) keuzes durven maken waarin we de volgende generaties centraal stellen.
  • BEVRAAG DE STATUS QUO, IN ALLE EERLIJKHEID | We bevinden ons in een polycrisis. Crises in meerdere wereldsystemen beïnvloeden, versnellen en/of versterken elkaar. De status quo bevragen en systemen veranderen is niet makkelijk maar wel nodig. Het loont om ambitieuze doelen te stellen, hierover te vertellen (inclusief twijfels en beren op de weg; wat houdt je uit je slaap?) en anderen aan te spreken op hun verantwoordelijkheid en rol (stop.met.greenwashen!). Indy Johar (Dark Matter Labs): “Are we being radically honest to ourselves? We’re about to be forced to live in a degrowth economy. It’s time to fundamentally change how we see ourselves in this world and rewrite the rules.”
  • ZET DOOR. BEKLIM DIE MOUNT EVEREST | Michel Scholte stuurde tien (!) jaar geleden een mail aan Albert Heijn om het te hebben over ‘True Pricing’. Afgelopen maand startte een proef met eerlijke prijzen bij de supermarkt die, terecht en onder druk van stakeholders, veel en veel meer verantwoordelijkheid moet gaan nemen. Is dit dé oplossing? Nee. Is het een begin? Jazeker! “Idealistic business leaders do not seek for easy answers, it’s like climbing a mountain. Learn how to feel comfortable in the uncomfortable zone.” 
  • LEIDERSCHAP VANUIT COMPASSIE EN RADICALE LIEFDE | De 84-jarige Brits-Indiase vredes- en milieuactivist Satish Kumar hield een pleidooi voor de spirituele economie, die uitgaat van respect voor de natuur. Gebruik radicale liefde als kompas. “You have to be adventurous, courageous and take risk”, aldus Satish. Bij Blyde geven we Moeder Natuur heel bewust een stem, twee jaar geleden werd ze officieel onze CEO 🙂
  • LET’S PLAY EQUAL | Je culturele achtergrond, mentale gezondheid, opleidingsniveau of seksuele voorkeur: deze zaken hebben nog véél te vaak invloed op de kansen die je in het leven krijgt. Blyde lanceerde, samen met BR-ND People, Greenjobs.nl (B Corp) en Misteli creative agency l B Corp Certified, tijdens de summit het spel ‘Let’s play equal – The most unfair game in the world’ dat op een speelse manier bewustwording creëert over diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid op de werkvloer. Pre-order via www.letsplayequal.com. 

Oh en ik kwam schrikbarend weinig mensen met bijvoorbeeld een Fairphone of MUD Jeans tegen tijdens de summit. Is je telefoon helemaal op? Overweeg over te stappen op het ethische en verantwoorde alternatief van het pionierende Fairphone. De telefoon is geproduceerd met eerlijke en gerecyclede materialen die verantwoord en conflictvrij zijn ingekocht. Dat belt een stuk fijner. Is je lievelingsspijkerbroek niet meer te repareren? Voeg een circulair MUD Jeans exemplaar toe aan je collectie. Laten we elkaar helpen door zelf zo veel mogelijk positieve impact te maken en iedere dag te stemmen met onze euro!

Ready to get back to business as a force for good!