In de Week tegen Racisme (15-21 maart) en op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie (21 maart) werden we eraan herinnerd hoe mensen nog steeds structureel ongelijk behandeld worden door hun huidskleur, gender, seksuele voorkeur of levensovertuiging. Bij Blyde Benelux staan thema’s als gelijkheid, diversiteit en inclusie torenhoog op de agenda, zowel binnen ons team als in de gesprekken die we met onze klanten voeren. Als B Corp gecertificeerd bureau nemen we deze verantwoordelijkheid heel serieus. Een recente ontwikkeling op dit belangrijke pad? We stelden een Chief Equality aan binnen ons team. Judith van Harten werkt – naast haar rol als PR-adviseur – aan de bewustwording van het Blyde Benelux team omtrent deze thema’s, en stimuleert inclusief campagnevoeren. Waarom is dat belangrijk? Welke stappen kan je als organisatie én individu zetten naar meer gelijkheid? En hoe motiveren we onze klanten om hun verantwoordelijkheid te nemen? Lees hieronder meer over de missie van Judith.

Samen voor verandering

Judith: “Gelijkwaardigheid is een ontzettend belangrijk onderwerp in onze samenleving. Ik geloof dat we samen moeten streven naar een maatschappij die vriendelijk, respectvol en verwelkomend is naar iedereen – ongeacht wie ze zijn en hoe ze zich in deze wereld identificeren. Compassie staat hierin centraal. Ik weet dat ik, als witte hetero vrouw met universitaire papieren, mij in een bevoorrechte positie bevind. Als Chief Equality krijg ik de ruimte en de rol om het thema echt belangrijk te maken in alles wat we doen. Ik neem het team mee in kennis en voorbeeldcases op dit vlak, zodat we allemaal actief bijdragen aan positieve verandering en ontmanteling van ongelijkheid. Ons team bestaat uit idealisten – dat kan ook niet anders met de missiecreating a positive footprint worldwide’. Daarom moet gelijkheid een vast onderdeel worden van ons beleid. Want: een inclusieve samenleving begint bij een inclusieve werkplek én inclusief campagnevoeren!

Diversiteit en inclusie zijn wat mij betreft onlosmakelijk verbonden. Een divers team op kantoor en in je werk leidt tot een omgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn, gewaardeerd voelt, verschil kan maken en ‘erbij’ hoort. Het gaat daarom verder dan alleen een checklist waarbij je kijkt naar culturele, gender of seksuele identiteit. Ik noem het graag gelijkwaardigheid in een inclusieve samenleving met respect voor diversiteit. Het moet vanzelfsprekend worden om iedereen – ongeacht achtergrond, kleur of gender – dezelfde kansen te bieden. In een wereld die helaas nog wordt getekend door institutioneel racisme, discriminatie op de arbeidsmarkt en genderongelijkheid is er nog héél veel winst te boeken.

Awareness is key

Het is belangrijk om te erkennen dat we allemaal zijn gevormd door instituties waar systematisch racisme en ongelijkheid worden bewaard zoals school, werkplek, overheid en financiële instanties. Dit creëert bewuste én onbewuste vooroordelen die ons en onze verhouding tot de samenleving beïnvloeden. Een mooie eerste stap naar een inclusievere samenleving en meer diverse organisatie is daarom, wat mij betreft, bewustwording. Zoek de confrontatie en reflecteer kritisch: hoe biased is je organisatie? Durf uit je comfortzone te stappen en ga juist de ongemakkelijke gesprekken aan, niet alleen intern maar juist ook met partners en klanten. Dit is nodig om van elkaar te leren. Vanuit deze realisatie kun je concrete stappen gaan maken, zoals bijvoorbeeld het aanpassen van vacatureteksten, het volgen van seminars of een coaching traject. Of zelf campagnevoeren om het belang van JEDI (Justice, Equality, Diversity and Inclusion) op de kaart te zetten en mensen mee te krijgen om een positive rebel voor change te worden. Blyde Benelux werkt in de B Corp coalitie aan een concrete tool hiervoor. En: besef dat een divers en inclusief beleid verder gaat dan een checklist bij het aannemen van nieuw talent!”

Lees-, kijk- en luistervoer

Vorig jaar schreven we al dat als team zo positief, transparant en concreet mogelijk werken aan een inclusievere wereld. Verwacht niet dat wij overal een antwoord hebben en dat we geen fouten maken in dit proces, maar weet dat we zonder oordeel proberen te handelen vanuit de allerbeste intentie en dat we openstaan voor alle input en feedback. In het kader van onszelf educaten, voeren we veel gesprekken, lezen we ons in en luisteren we naar de ervaringen en meningen van de ander.

Judith: “Ik ben begonnen te reflecteren op mijn privileges door gesprekken met (internationale) vrienden. Er is geen “normaal” in het leven: wat voor mij vanzelfsprekend lijkt, is voor een ander een ver-van-mijn-bed show. Daarom is het ontzettend waardevol om in mijn directe omgeving ervaringen uit te wisselen over bijvoorbeeld racisme, gendergelijkheid en wit privilege. Daarnaast heb ik een voorliefde voor verhalen, mede door mijn studie Engelse literatuur, en haal daarom veel inspiratie uit romans. Zo werd ik bijvoorbeeld erg geraakt en aan het denken gezet door de volgende lees- kijk- en luistertips:

  • READ | De boeken Homegoing van Yaa Gyasi (Nederlandse vertaling: Thuiskomst) en Beloved van Toni Morrison (Nederlandse vertaling: Beminde). Beide verhalen gaan over de impact van slavernij en zijn daarom confronterend, maar ook beeld verruimend. Het zijn boeken waar je nog lang over zult nadenken, waardoor de dagelijkse impact van het slavernijverleden beter begrijpelijk wordt.
  • WATCH | Een recente kijktip is ‘De Racisme Kennistest’, welke zondag 21 maart werd uitgezonden op NPO 3. Dit gaat over alledaags racisme in Nederland en hoe je ermee om kunt gaan.
  • LISTEN | Zin om iets inspirerends te luisteren tijdens je lunchwandeling? Dan raad ik de podcast ‘Jezelf zijn werkt’ aan. Hier gaat Naomi Kok Luís van Diversiteit in Bedrijf in gesprek met rolmodellen uit het bedrijfsleven over authenticiteit op de werkvloer. Zo zijn er afleveringen over culturele diversiteit, LHBTI+, maar ook leiderschap en vrouwen aan de top.

Zo zou ik nog wel even kunnen doorgaan… maar ik daag je ook uit zelf op zoek te gaan. Gelijkwaardigheid is breed: waar kan en wil jij meer over leren? Is dat institutioneel racisme, feminisme of juist discriminatie van LHBTI+? Er is altijd meer te leren en meer te doen, iets waar wij als team ook nog veel aan het leren en toepassen zijn. Een belangrijke sleutel om de eerste stap te kunnen zetten? Wees je bewust van je maatschappelijke voordelen, sta open voor anderen en omarm diversiteit.”