Elk jaar bundelen B Lab en de wereldwijde B Corp gemeenschap in maart hun krachten om te vieren wat het betekent om B Corp te zijn. En vooral om actief samen te werken aan de verandering die we willen zien in de wereld. Collaborative leadership staat hierin centraal, ook bij Blyde Benelux. In deze newsflash meer over B Corp en hoe we jullie kunnen helpen bij dit pad. Plus extra spotlights op onze eigen impactprojecten. En, oh ja ook nog great news: Blyde is gehercertificeerd en we hebben onze B Corp score flink verhoogd! Dus hop, scannen maar! 

Maart = B Corp month
Het overkoepelende thema van deze editie luidt: De toekomst begint hier. Dit jaar worden B Corps in de schijnwerpers gezet door ze te vragen naar hun voortdurende drijfveer voor doing better business, want een B Corp certificering is geen eindbestemming. Deze maand lichten we op onze socials (volg je ons al?) uit hoe en naar welke toekomst we met Blyde streven, wat het voor ons betekent om een B Corp te zijn en wat onze rol als B Leader inhoudt. We hebben veel te delen waar we trots op zijn, om zo anderen te blijven inspireren!

Whoop whoop we zijn gehercertificeerd als B Corp  
Voor B Corps draait succes niet alleen om financiële winst; het gaat om sociale en milieudoelstellingen die net zo belangrijk zijn. Een B Corp certificering is namelijk geen eindbestemming, maar juist een voortdurende drijfveer voor doing better business. We deinzen niet terug voor verandering, we sturen bij waar nodig, maar houden ons eindpunt altijd in het oog. In 2019 was Blyde het allereerste impact pr-bureau in de Benelux met een B Corp certificering. Voor de oplettende lezer, inmiddels dus weer tijd voor onze hercetificering; elke drie jaar worden B Corps namelijk opnieuw gekeurd volgens de steeds meebewegende eisen van B Lab. Goed nieuws: We hebben een hercetificering met een impact groei van 20 punten (104 punten in totaal). Wist je dat je online gratis en vrijblijvend het B Impact Assessment kunt invullen? Scoor je 85 punten of meer? Dan is het hoog tijd om voor die B Corp certificering te gaan. Hulp nodig? Bij Blyde zijn we ook B Leaders en kunnen we je begeleiden! Neem contact met ons op via info@blyde.nl

Women in Art 
Op 1 t/m 10 maart was de tweede editie van Women in Art. Blyde sloot zich dit jaar voor het eerst aan bij het collectief, met de gedeelde missie voor het bevorderen van gelijke kansen. Vanuit de onafhankelijke stichting bBlyde bundelen we onze vakinhoudelijke krachten om de kansen en erkenning voor vrouwelijke fotografen en illustratoren te vergroten en gelijkheid in de kunstsector te bevorderen. Hierbij stond kennisdeling en educatie centraal. Daarnaast stelt Blyde een vergoeding beschikbaar voor de 24 kunstenaars die deelnemen aan Women in Art. Wil je zelf ook een print aanschaffen, kijk vooral hier!

Credits: Sella Molenaar (2024)

Ethical Agency Alliance
Blyde sluit zich als eerste partij binnen de Benelux aan bij de ‘Ethical Agency Alliance’ van Creatives for Climate en roept veranderaars om te volgen. De internationale alliantie brengt verandering in de creatieve sector teweeg door pioniers die zich inzetten voor het klimaat met elkaar te verbinden, zo de lat hoger te leggen en verandering in de industrie te stimuleren. De toetreding van Blyde sluit naadloos aan bij onze missie: creating a positive footprint worldwide. Dit is hét moment om creativiteit, tijd, talent en geld alleen nog maar in te zetten voor campagnes die daadwerkelijk iets bijdragen aan de wereld. Meer weten over Ethical Agency Alliance of je aansluiten? Bekijk de site hier

Credits: Creatives for Climate Summit (2022)

Let’s Play Equal  
De serious game om nú te spelen. Let’s Play Equal biedt een innovatieve en effectieve manier om complexe sociale kwesties als ongelijkheid bespreekbaar te maken en wederzijds begrip op de werkvloer te bevorderen. Om deze broodnodige transitie te versnellen, sloegen we de handen ineen met mede-B Corps BR-ND People, Greenjobs.nl en Misteli creative agency voor de creatie van een taboedoorbrekend bordspel dat soms ongemakkelijke, maar oh zo belangrijke gesprekken faciliteert: Let’s Play Equal – The most unfair game in the world.  Zelf spelen? Je kunt het spel hier bestellen. Vanaf nu is het ook mogelijk om er een facilitator bij te boeken. 

Fossiel? No deal! 
Het laatste IPCC-rapport schreeuwt om actie om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden Celsius te houden. Hierom waren we afgelopen jaar co-initiatiefnemer van Fossiel? No Deal! Voor de communicatiewereld is het nu écht tijd om verantwoordelijkheid te nemen en de promotie van fossiele producten te stoppen, zoals ook het recente rapport van TNO benadrukt. Reden genoeg – vinden meer dan 70 creatieve bureaus, waaronder Blyde Benelux – om niet te wachten op politieke besluitvorming, maar als creatieve industrie zélf het voortouw te nemen en geen reclame meer te maken voor de fossiele industrie en evenmin ‘greenwashing’ toe te passen. Meer informatie over Fossiel no deal of je aansluiten? Neem hier dan vooral een kijkje.  

KIJK-, LEES-, EN LUISTERTIPS 

Kijk | Wat houdt ons tegen? Verleid door Fossiel 
In 2050 wil Nederland klimaatneutraal zijn. Om dat doel te halen, moet iedereen meedoen. De overheid roept burgers dus op hun steentje bij te dragen: pak vaker de fiets, koop tweedehands, kies voor seizoens groenten. Maar intussen worden we als consument verleid door reclames van de fossiele industrie, met bijvoorbeeld vliegreizen, cruises en benzineauto’s. Een verwarrende boodschap: we moeten van fossiel af dat overal wordt aangeprezen. Wat houdt ons tegen om te stoppen met deze tegenstrijdige reclameboodschappen? Bekijk de afleveringen hier.  

Lees | Ok dan niet van Katrin Swartenbroux 
Heerlijk herkenbare topics voor de millennials onder ons, over hoe je hoopvol blijft over de toekomst. 

“Het is vandaag de dag niet alleen moeilijker om volwassen te worden; het is vooral minder aantrekkelijk. Welkom in de millennial mindfuck, waar de huidige twintigers en dertigers te maken krijgen met een realiteit die heel anders is dan ze altijd is voorgespiegeld.” Benieuwd naar het boek? Koop hem hier.  

Luister | Eerste Hulp Bij Uitsterven (podcast)  
Het is nog niet te laat! In de spoedcursus Eerste Hulp Bij Uitsterven leer je wat je wél kunt doen in de strijd tegen de klimaatcrisis, in plaats van alle dingen die je niet meer mag. Cursusleiders Carice van Houten en Sieger Sloot ontvangen bekende cursisten in hun lokaal en vragen experts om raad. Die geven praktische tips over hoe je de aarde én je hoofd koel kunt houden. 

Meer info over B Corp: https://www.bcorporation.net/en-us/ 

Op de hoogte blijven van al het Blyde nieuws? Schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief!