New teamie alert! Sinds september wordt Blyde versterkt door Sanne! Een paar dagen per week komt ze door weer en wind op de fiets naar kantoor en na haar eerste week was ze al samen met team Blyde op de A12 om te demonstreren tegen fossiele subsidies. Meer weten over Sanne? Je leest het in het onderstaande interview.

Voorheen werkte je in de jeugdzorg, waarom heb je gekozen ervaring op te doen bij B Corp Blyde? 
Ik was op zoek naar een baan met minder mentale belasting waarin ik wel kan bijdragen aan een mooiere wereld. Het is een beetje een gekke stap, maar ik ging na waar ik me prettig voel en kwam o.a. uit bij Dille en Kamille. Bij het onderzoeken van hun site las ik over B Corp. Vervolgens dook de term op bij de vacature van Blyde op Greenjobs.nl voor stagiaires en ben ik gaan bellen. Met Eva en Jeanne had ik vervolgens heel leuk en inspirerend contact. Na overleg met Lorette en Nynke kwamen we erop uit dat ik in het kader van een werkervaringsplek mocht starten. PR is een nieuwe wereld voor mij, dus ik heb nog veel te leren en ik ben heel blij dat B Corp Blyde me die mogelijkheid geeft.  

De missie van Blyde is ‘creating a positive footprint worldwide’. Hoe draag jij zelf bij aan een betere planeet? 
We hebben nu drie jaar zonnepanelen, leuk om via de app te zien hoeveel ze opleveren. Ik verplaats me voornamelijk op de fiets. Ik gebruik kleding en spullen lang en koop deels tweedehands. Etenswaren kopen we meest biologisch en Fairtrade.

Welk boek zou jij iedereen willen aanraden om te lezen? 
Moeilijk kiezen, ik speel een beetje vals en opper er drie: non-fictie, fictie en een extraatje. We love groente van Janneke Vreugdenhil, lekkere vegetarische recepten, heel maakbaar. De dag dat de walvis kwam van John Ironmonger, bijzonder hoe hij dit bedacht heeft voor de coronapandemie, sprookjesachtig en hoopvol. En een klein pareltje: Dankbaarheid van Delphine de Vigan. 

Wat is iets wat niemand uit het Blyde team van jou weet? 
Sinds een jaar ga ik drie keer per week naar de sportschool en ik vind het nog leuk ook…. Onze jongste zoon, die niet heel enthousiast was over andere sporten (om het zacht uit te drukken), wilde graag naar de sportschool, maar is nog te jong om alleen te gaan. Dus manlief en ik zijn ook lid geworden en nu gaan we regelmatig in verschillende combinaties. De mannen hangen echt aan de apparaten met gewichten, ik ben begonnen met gym voor dummies: de e-gym. Gestaag voeg ik nu ook andere apparaten toe. Onverwacht bevredigend om te voelen dat ik spieren gebruik waarvan ik het bestaan niet vermoedde. 

Na je eerste week was je al met (een deel van) het team naar de Extinction Rebellion-demonstratie op de A12. Welke positieve take-away neem je mee naar aanleiding van deze vreedzame demonstratie?
Met het thuisfront was ik al aan het overwegen te gaan en het feit dat collega’s naar Den Haag gingen hielp ons over de streep. Ik vond het heel bijzonder dat de sfeer zo saamhorig was. Ik voel mezelf niet hevig activistisch en het was daar ok om er gewoon te zijn en de ‘hardcore’ A12 zitters te steunen. Het ‘koor’ You are not alone, voelde heel waar. Dus wellicht is you are not alone er wel eentje om mee te nemen en andersom: alle beetjes helpen, je aanwezigheid doet ertoe. 

De saamhorigheid deed me trouwens denken aan de demonstratie tegen kruisraketten in 1983 waar ik met mijn ouders en zus was. Ook toen was het een samenkomst van alle leeftijden en gewone mensen.  Maar saamhorigheid miste ik bij de demonstratie op de Dam in 2003 tegen de inval in Irak. Daar was de sfeer veel grimmiger. Nu ik daarover nadenk merk ik dat ik wel nieuwsgierig word naar de dynamiek eromheen, waar wordt de sfeer door beïnvloed? Nog genoeg te leren.